Çevreciliğin son aşaması: Freeganizm

Güncelleme Tarihi:

Çevreciliğin son aşaması: Freeganizm
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 17:33

İngilizce "free" (özgür) ve "vegan" (hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddetmek) sözcüklerinden türetilen ve mümkün olduğunca tüketim malzemesi satın almaktan kaçınmayı yaşam düsturu olarak benimseyen "freeganizm", şehirli çevreciliğin ulaşabileceği son aşama olarak görülüyor ve ABD'de giderek yayılıyor.

Haberin Devamı

İlk kez 1990’ların ortalarında görülen, ancak ABD’de özellikle son dönemde giderek sayıları artan freeganlar, çöpleri yeniden kullanma ve tüketimi en aza indirme, çevre dostu ulaşım, konuta kira ödememe, çevreciliğin tüm prensiplerini kabullenme ve gönüllü işsizlik ilkelerini benimsiyorlar.

"Freegan.info" web sitesinin kurucusu Adam Weissman’a göre, "freeganizm" görüşü, etik olmayan şirketlerin ürünlerini boykot ederek, dünyayı daha güzel bir yer haline getirmeyi amaçlıyor. Sadece hayvan istismarı ve dünyayı tahrip etmeyle mücadele yerine, tüm ekonomik sistemin kendisiyle mücadeleyi hedefliyorlar.
Tüketicilerin yeni ve daha iyi ürünlere sahip olmak için her yıl yüz milyonlarca ton çöp ürettiklerini söyleyen Weismann, freeganların ise çöplükleri karıştırarak işe yarar eşya ve yiyecekleri kurtardıklarını, çöplükleri dolduran günümüz tüketicisi olmamak için her şeyi yaptıklarını belirtti.

Freeganizmin en popüler icrası olarak ise evlerden, iş yerlerinden, okullardan ve tüketicinin bulunduğu her yerden çıkan çöpler ile çöp kamyonlarının döktüğü çöplerin karıştırılarak, "yiyecek aranması" görülüyor. Bu yöntemle önemli miktarda temiz ve kullanılabilir ürün bulabilen freeganler, sadece bir gün önce çöpe atılan yarısı yenmiş muzu yemekle kalmıyor, ayrıca kullanılmış ama giyilebilir durumdaki kıyafetleri çöplükten topluyorlar.

Weismann, freeganlerin, çöplükten, "gıda, içecek, kitap, dergi, çizgi roman, gazete, VCD, mutfak malzemesi, araç gereç, müzik CD’si, plak, halı, müzik aleti, kıyafet, paten, kay kay, mobilya, vitamin, elektronik eşya, hayvan bakım ürünü, oyun, oyuncak, bisiklet ve sanat eserleri" bulabildiklerini belirtiyor.

Dev şirketlerin tüketici ürünlerini boykot ederek, ekonomik sistemin bütünüyle mücadeleyi amaçlayan freeganler, kullanılmış ve az kullanılmış ürünlerin dağıtımı ve paylaşımı için de tüm dünyadan 4,5 milyona yakın üyesi bulunan "www.freecycle.org" web sitesi sayesinde organize oluyorlar.

Kendi çöp üretimlerini asgariye indirmeyi amaçlayan bu çevreciler, çevre dostu ulaşımın yanı sıra otostopu tercih ediyor, ev kirası ödemeyi reddediyor ve gönüllü işsizliği benimsiyor.

Eğitimli, hatta bazıları en iyi üniversitelerin mezunları olmalarına karşın hiçbir gelirlerinin olmaması zor gelse de sürekli çöplükten gıda ve kıyafet sağlamaları, ücretsiz barınacak yer bulmaları sayesinde çalışmaları gerekmiyor ve böylece ailelerine daha çok zaman ayırabiliyor, ekonomik sistemle mücadelelerinde eylemci gruplara katılabiliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!