Çevreci önlemler artıyor

Güncelleme Tarihi:

Çevreci önlemler artıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 23:36

Almanya'nın bir çok kentinde yeni geçilen uygulamayla birlikte kent merkezlerine kırmızı çevre bandrolü olan araçlar giremeyecek. Dizel araçlarına partikel (kurum) filtresi taktıranlar bu uygulamadan muaf oluyor. Üstelik bazı durumlarda 320 Euro teşvik alma imkanı da var.

Haberin Devamı

Almanya'nın Düsseldorf kentinde 1 Mart'tan itibaren kırmızı çevre bandrollü araçlar kent merkezine alınmayacak. Ancak kırmızı bandrollü araçlarına dizel partikel filtresi taktıranlar hem kent merkezlerine girebilecek hem de 320 Euro teşvik alabilecek. Filtre taktırıp, teşvikten yararlanmak isteyenler www.pmsf.bafa.de internet adresinde bulunan formu doldurabilecekler. 1 Nisan 2011 tarihine kadar filtre taktıranlara 320 Euro geri ödeme yapılabilecek.

UYGUNUNU BULMAK ZOR
Düsseldorf'da aşçılık yapan 42 yaşındaki Hüdai Okyay, uygulamadan şikayet ederek şöyle konuştu: "Bochum’da yaşıyorum. Hergün işe arabayla geliyorum. Yeni satın aldığım 1998 model arabamda kırmızı bandrol var. 1 Mart'a kadar kırmızı bandrolü değiştirmem gerekiyor. Bütün arkadaşlarımla birlikte, internet dahil her yerde uygun fiyata filtre arıyoruz, bulunmuyor. Arabayı satmaya kalksam kırmızı bandrolle kimse istemiyor. Ne yapacağımı şaşırdım.” 1 Nisan'a kadar filtre taktırıp 320 Euro'luk geri ödemeden yararlanmak istediğini belirten evli ve bir çocuk babası Okyay, yeni araba almak isteyenlere de, "Kırmızı çevre bandrollü arabaları almayın" tavsiyesinde bulundu.

BİR SAATTE TAKILIYOR
Uzmanlar dizel arabalara partikel filtresi takılması işleminin 600 Euro ile 1500 Euro arasında değişen fiyatları olduğunu belirtiyor. Filtre takılması ortalama bir saat sürüyor. Filtrelerin ısmarlanıp, gelmesinin ise uzun sürebileceğini belirten uzmanlar, arabalarının partikel filtrelerini değiştirmek isteyen vatandaşlara ellerini çabuk tutmalarını öneriyor. Bazı arabaların partikel filtrelerinin piyasada bulunmaması ise araba tamir atölyesi sahiplerini de zor durumda bırakıyor. Partikel filtresi değiştirildikten sonra, oto tamir atölyesi ustası tarafından doldurulan belgeler Trafik Tescil Dairesi’ne (Straßenverkehrsamt) götürülerek, sarı çevre bandrolü alınıyor. Bu bandrollerle de şehir içinde otomobil kullanılabiliyor. Teşvik için de trafik dairesine başvuruluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!