ÇETİN PAZARLIK

Güncelleme Tarihi:

ÇETİN PAZARLIK
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 20:28

Hessen seçimlerinden sonra hükümet kurma arayışları sürüyor. Sol Parti'nin meclise girmesiyle kendilerine koalisyon hükümeti kurmaya yetecek sandalye çoğunluğunu kaybeden CDU, sıkı bir koalisyon pazarlığı için kolları sıvadı. SPD, FDP ve Yeşiller'e görüşme teklifinde bulunan Başbakan Koch ise, yeni hükümet kurulana kadar görevinin başında olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde geçen hafta sonunda yapılan meclis seçimlerinde, aynı sayıda sandalyeye sahip olan Hıristiyan Birlik Partisi'nin (CDU) koalisyon arayışları, yoğunlaştı.
CDU'lu Eyalet Başbakanı Roland Koch, koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yanı sıra, seçimlerde CDU'dan 0,1 daha az puan alan ikinci büyük parti konumundaki SPD ve Yeşiller Partisi'ne görüşme teklifinde bulundu.

YETKİ KOCH'TA
CDU Genel Sekreteri Michael Boddenberg, Wiesbaden'de yaptığı açıklamada, Koch'un CDU Eyalet Teşkilat Başkanı sıfatıyla meclise girmeyi başaran, Sol Parti'nin dışındaki üç siyasi partiye, koalisyon görüşmelerine davet ettiğini belirterek, "Bu davet, tüm demokratik partiler için geçerlidir" ifadesini kullandı. Hofheim kentinde dün akşam toplanan CDU eyalet teşkilat komisyonunun, Koch'a hükümet kurmak için meclisin en güçlü partinin liderliğinde koalisyon görüşmelerinde bulunma yetkisi verdiğine işaret eden Boddenberg, demokrasilerde en çok oyu alan partinin diğer partilerle koalisyon görüşmelerini meşruiyetine sahip olduğunu hatırlatarak, "Koch, kendisini bu konuda yetkili kılınmıştır" dedi.

FDP KARAR VERSİN
Seçimlerden 2. parti olarak çıkan SPD de, kendi başbakan adayı Andrea Ypsilanti'yi, Yeşiller ve FDP ile koalisyon görüşmelerini yürütmekle görevlendirdi. Federal Meclis SPD Meclis Grup Başkanı Peter Struck, Berlin'de yaptığı açıklamada, FDP'nin eyalet politikasında sorumluluk üstenmek ile CDU'nun gölgesinde muhalefette kalma arasında karar veremesi gerektiğini belirterek, hükümeti kurma görevini kendine biçen Koch için, "Seçmenler Koch'u istemiyor. Bu apaçık ortada" diye konuştu. SPD Hessen Teşkilatı Genel Sekreteri Norbert Schmitt ise, dün yaptığı açıklamada, "Kochlu veya Kochsuz büyük bir koalisyon söz konusu değildir" dedi.

YEŞİLLER AMPUL İSTİYOR
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Hessen'de "ampul koalisyonu" olarak nitelendirilen SPD, Yeşiller ve FDP ortaklığını arzuladıklarını açıkladı. FDP yönetiminin, Hessen'de ampul koalisyonuna sıcak bakmamasına anlam veremediğini söyleyen Roth, "Seçmen tarafından da açık bir şekilde istendiği ortaya çıkan bu üçlü koalisyon modeli, Hessen için yeni bir siyasi başlangıç olacaktır" diyerek, FDP'yi, demokratik sorumluluğu üstlenmeye çağırdı. Roth, partisinin Hessen'de meclise girmeyi başaran Sol Parti ile ortaklık yapmayı bir kez daha redderken, "Böyle bir durumda, SPD-Yeşiller koalisyonu, yetki sahibi olmayan Sol Parti'ye bağımlı olur ki, bunu kabul edemeyiz" diye konuştu.
FDP Genel Sekreteki Dirk Niebel ise, SPD ve Yeşiller'in, üçlü koalisyona çekme çabalarına, "SPD, Yeşiller ile koalisyona sıcak bakmıyoruz. Ancak CDU ve Yeşiller ile Jamaika koalisyon ihtimaline açığız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!