CERN'in küçük kardeşindeki Türkler

Güncelleme Tarihi:

CERNin küçük kardeşindeki Türkler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2012 11:29

Almanya’nın Hamburg kentinde dünyanınönde gelen parça fiziği araştırmamerkezlerinden birisi olan DESY’de(Deutsches Elektronen Synchrotron)Türk araştırmacılar da görev yapıyor.

Haberin Devamı

DÜNYADAKİ en önemli parça fiziği araştırma merkezi CERN’den sonra gelen DESY’de 40 ülkeden 3 bin bilim adamı çalışıyor.

Çalışma alanı ağırlıkla temel fizik ve parça fiziği. Merkezde ayrıca kimya, biyoloji, jeoloji ve tıp alanlarında araştırmalar yapılıyor. DESY’ye Türk öğrenciler Eda Yıldırım, Hale Sert, Çiğdem Özkan, Özgür Şahin de doktora yapıyor. Kurumda Dr. Altan Çakır, Dr. Hüseyin Çankaya, Dr. Hasan Yavaş ve makine mühendisi Bayram İnan da araştırma görevlisi olarak çalışıyor.

Doktora öğrencisi Hale Sert, “Türkiye’de üniversiteyi bitirdikten sonra araştırma yapmak için yurtdışına gidip en iyi laboratuvarlarda kendimizi geliştirmek ve doktoramızı yapmak istedik. Buraya başvuruda bulunduk. Başvuru yaptıktan sonra bize bilgi geldi ve kayıt olabilmek için önemli bir sunum yapmak gerekiyordu. Bunu başardık. Şimdi üç yıl sürecek doktora çalışmamızı hazırlıyoruz” dedi.
Araştırma görevlisi Hüseyin Çankaya,

“Biz başka ülkelerde araştırma merkezlerinde de çalıştık. Fakat DESY, tüm dünyada fizik bilimcilerin tanıdığı çok prestijli bir araştırma merkezi. Burada çalışmanın heyecanı bir başka. DESY ile sözleşmemiz üç yıllık. Daha sonra Türkiye’ye döneceğiz ve edindiğimiz tecrübeleri oradaki öğrenci ve meslektaşlarımıza aktaracağız” diye konuştu.

Türkler yararlanmıyor
Yaklaşık yedi aydır çalıştığını DESY’de ve süre içerisinde çok sayıda öğrencinin staj hocalığını yapıp onları yönlendiren Altan Çakır,

“Yaptığım araştırmalardan genç öğrencilerin faydalanmasını sağlıyorum. Neredeyse her ülkeden öğrenciler geliyor. Ama Hamburg’da o kadar çok Türk yaşamasına rağmen, üniversite bu alanda okuyan Türk öğrenci sayısı demek ki çok az ki, Türk öğrenci hemen hemen hiç gelmiyor. DESY’nin doktora öğrencileri ve araştırmacılar için yeterince bütçesi var. Burası önemli olduğu için bir çok ülkeden öğrenciler geliyor ama burada yaşayan Türkler bu fırsatı değerlendirmiyorlar. Bu fırsat kaçmaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!