CDU’dan emeklilere ‘vergisiz kazanç’ önerisi

Güncelleme Tarihi:

CDU’dan emeklilere ‘vergisiz kazanç’ önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 10:32

CDU Genel Sekreteri Linnemann, emekli olup da çalışmaya devam edenlerin ayda 2 bin Euro’ya kadar kazançlarının vergiden muaf tutulmasını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artması beklenen nitelikli iş gücü açığının kapatılması için ‘Kalifiye Göç Yasası’nı kasım ayı itibariyle hayata geçirmeyi planlarken, CDU’dan beklenmedik bir öneri geldi. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, emeklilik yaşı geldiği halde emekli olmayıp çalışmaya devam edeceklerin ayda 2 bin Euro’ya kadar olan kazançlarının vergiden muaf tutulmasını önerdi. CDU’nun ‘aktif emeklilik’ adını verdiği bu uygulama sayesinde, nitelikli işçi sıkıntısının bir parça da olsa giderilebileceği belirtildi. Hükümet ortakları SPD ile FDP, CDU’nun bu önerisine karşı çıktı.

CDU’dan emeklilere ‘vergisiz kazanç’ önerisi

Carsten Linnemann

Haberin Devamı

‘ÖLENE KADAR ÇALIŞTIRMAK İSTİYOR’
SPD Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Dagmar Schmidt, böyle bir önerinin profesör, avukat gibi insanların işine yarayacağını, ancak fabrika ve inşaat gibi ağır işlerde çalışan insanların zaten fiziksel olarak emeklilik yaşı geldiği için çalışmak istemeyeceklerini söyledi. FDP Federal Meclis milletvekili Carl-Julius Cronenberg, CDU’nun önerisinin cazip olduğunu ancak böyle bir uygulamanın zaten karmakarışık olan vergi sistemini daha da zorlaştıracağını söyledi. FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner ise “Teorik olarak iş piyasasına katkıda bulunabilecek milyonlarca insan sosyal yardımla geçiniyor. Kalifiye eleman sıkıntısının aşılması için bu insanları yeniden aktif iş hayatına kazandırmalıyız” dedi. Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch da “CDU ‘aktif emeklilik’ konseptiyle insanları ölünceye kadar çalıştırmak istiyor. Böyle yapacaklarına emekli aylıklarını 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yüzde 10 artırsınlar. Az ve orta düzeyde emekli aylıklarından daha az vergi kesilsin” önerisinde bulundu.

BAKMADAN GEÇME!