CDU kazandı

Güncelleme Tarihi:

CDU kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2009 09:27

Almanya'nın Hessen eyaletinde bugün yapılan erken eyalet meclisi seçimlerini Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) kazandı.

Haberin Devamı

Hessen’de geçen yılki seçimlere göre oy oranını koruyan CDU’nun, oy oranını yüzde 6,5 oranında artırmayı başaran Hür Demokrat Parti’yle (FDP) koalisyon hükümeti kurması bekleniyor. Resmi olmayan ilk seçim sonuçlarına göre seçimlerde CDU yüzde 37,2 oranında oy alırken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) bir yıl önceki seçimlere göre yaklaşık yüzde 13 oranında oy kaybına uğrayarak yüzde 23,6 oranında oy aldı. FDP yüzde 16, Yeşiller Partisi yüzde 13,9, Sol Parti de yüzde 5,1 oranında oy kazandı.

Bu sonuçlara gore, 110 kişilik eyalet meclisinde CDU 43, SPD 27, FDP 18, Yeşiller 16 ve Sol Parti de 6 koltuğa sahip olacak. Yaklaşık 300 bin Türk’ün yaşadığı eyalette, 100 bini Türk olmak üzere
kayıtlı bulunan 4 milyon 387 seçmenin yüzde 60’ının seçimlere katıldığı bildirildi.

SPD Hessen eyaleti parti teşkilatı Başkanı ve partinin Meclis grubu Başkanı Andrea Ypsilanti, partisinin aldığı kötü seçim sonucu nedeniyle görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Ypsilanti, seçmenlerin kendilerini geçen yılda hükümet kuramadıkları için cezalandırdığını, bu nedenle seçimlerde çok kötü bir sonuç aldıklarını söyledi.

Andrea Ypslianti ayrıca, bu seçimlerde SPD’nin başbakan adayı olan Thorsten-Schaefer Gümbel’i yerine aday göstereceğini kaydetti. Gümbel de kendilerinden memnun olmayan seçmenlerden uyarı aldıklarını, seçim sonuçlarını analiz ederek, yeni bir yön belirleyeceklerini ifade etti.

CDU’lu Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch ise seçmenlere teşekkür ederek, SPD’nin eyaletteki çoğunluğunu kaybettiğini, bunun da tüm eyalet için bir kazanç olduğunu belirterek, yeni hükümeti kurma görevini üstleneceğini ve seçimlerde yine başarılı olan FDP ile en kısa zamanda bir hükümet kurma konusunda görüşeceğini kaydetti.

CDU’lu Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, Hessen eyaletinde açık şekilde seçimi kazandıklarını, SPD’nin ise çok kötü sonuç aldığını ifade etti. SPD’li Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück de partisinin çok kötü sonuç aldığını söyledi.

SPD Genel Başkanı Franz Müntefering, kötü sonuç aldıklarını, ancak bunun eyalette yaşanan daha önceki gelişmelerden dolayı sürpriz olmadığını, SPD’nin şimdi Hessen’de yeni bir parti teşkilat başkanıyla durumunu gelecekte yeniden düzelteceğine inandığını belirtti.

Müntefering, Hessen’de Thorsten-Schaefer Gümbel ile yeni bir başlangıç yapacaklarını, bu yılın eylül ayındaki genel seçimlerde çok daha farklı bir sonuç alacaklarına inandığını kaydetti. CDU Genel Sekreteri Ronald Pofalla ise seçim galibinin CDU’lu Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch olduğunu ifade etti.

Pofalla, bu seçim sonucunun kendilerini 27 eylülde yapılacak genel seçimler için de güçlü kıldığını ve genel seçimlerde yüzde 40’ın üzerinde oy almayı hedeflediklerini kaydetti. FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle, partisinin yaklaşık 6,5 oranında oy artışıyla çok iyi bir sonuç elde ettiğini ve seçimi kazanan partilerden biri olduğunu belirterek, FDP Hessen parti teşkilatının şimdi CDU’yla koalisyon hükümeti kurmak için görüşmeler yapacağını bildirdi.

Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, partisinin tarihindeki en iyi sonucunu aldığına dikkati çekerek, bunun, partisinin eyaletteki başbakan adayı Tarek Al Wezir’in başarısı olduğunu belirtti. Al Wezir de seçmenlerin kendilerine somut görüşlerinden dolayı güven duyduklarını gösterdiklerini söyledi. Al Wezir, geçen yıla göre yaklaşık aynı oranda oy alan CDU’yu da seçimlerin mağlubu olarak nitelendirdi.

Seçimlerde Birlik 90/ Yeşiller Partisi’nin 9. sırada bulunan Türk kökenli adayı Mürvet Öztürk, eyalet meclisi milletvekili oldu. Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Turgut Yüksel, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CDU) İsmail Tipi, Hür Demokrat Parti’den (FDP) Yankı Pürsün’ün durumları daha sonra belli olacak.

Hessen eyaletinde CDU’nun FDP ile koalisyon hükümeti kurması durumunda, federal düzeyde CDU ve SPD’den oluşan koalisyon Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi’ndeki (Bundesrat) çoğunluğunu kaybedecek. Bu durumda Alman koalisyon hükümetinin aldığı kararların uygulanması zorlaşacak.

Bu eyalette 27 Ocak 2008 tarihinde yapılan seçimler sonucunda oy kaybına uğrayan CDU üyesi eyalet Başbakanı Roland Koch, eyalet hükümetini kuramayınca, SPD’nin başbakan adayı Andrea Ypsilanti hükümeti kurmakla görevlendirilmiş, Yeşiller Partisi ve Sol Parti’nin de dışarıdan desteğini almasına rağmen eyalet meclisinde iki kez yapılan oylamada yeterli çoğunluğu sağlayamamış ve bunun üzerine eyalet meclisi kendini feshederek erken seçim kararı almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!