CDU/CSU önergesi destek bulmadı

Güncelleme Tarihi:

CDU/CSU önergesi destek bulmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2024 18:08

Almanya’da CDU/CSU’nun Ukrayna’ya Taurus seyir füzeleri gönderilmesine izin verilmesini de içeren önerge destek bulmadı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Ukrayna’ya uzun menzilli Taurus seyir füzeleri gönderilmesini içeren önergesine onay verilmedi. Federal Meclis’in bugünkü oturumunda CDU/CSU’nun ‘Gerçek bir dönüm noktası için Alman Dış ve Güvenlik Politikası’ adı altında sunduğu önerge de tartışıldı. “Alman hükümetinin, Rusya’nın bir tehdit unsuru olduğunu, Avrupa’nın güvenliği ve özgürlüğü için bir tehlike oluşturduğunu kabul etmesini ve Ukrayna’ya Taurus füzeleri verilmesi”ni içeren önergeye, oylamaya katılan 667 milletvekilinden sadece 182’si destek verdi. 480 parlamenter ‘hayır’ derken, 5 parlamenter de çekimser oy kullandı. Hükümetin küçük ortakları Yeşillerli ve FDP’li parlamenterlerden bazıları da Ukrayna’ya Taurus gönderilmesinden yana oldukları halde, parti disiplinine uyarak SPD, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD), Sol Parti ve Birlik Sahra Wagenknecht’le (BSW) birlikte hareket ederek, CDU/CSU’nun önergesine karşı çıktı.

Haberin Devamı

CDU/CSU önergesi destek bulmadı

PUTİN SAVAŞ SUÇLUSU
Federal Meclis’te yapılan konuşmalarda AfD, Sol Parti ve BSW, Olaf Scholz başbakanlığındaki Alman hükümetinin Ukrayna’ya silah vermesi ve Rusya’ya yaptırımlar uygulamasını eleştirdiler. Hatta Ukrayna’ya destek vermekle NATO’yu da bu savaşa ortak olmakla suçladılar. Hükümet partili konuşmacılar ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğinin altını çizerken, Ukrayna’ya yardımı sonuna kadar sürdüreceklerini yinelediler. Ana muhalefet CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de “Vladimir Putin her gün savaş suçu işliyor. Bu savaşın tek sorumlusu Putin’dir. Putin savaş suçu işlemektedir” dedi. Friedrich Merz, Rusya’da rejim karşıtı Aleksey Navalni’nin öldürüldüğü görüşünü de savunurken, “Bu siyasi bir cinayettir” açıklamasında bulundu. Merz ayrıca AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla’nın “Daha soruşturmalar bitmeden, bir şey belli olmadan Putin’e dönük suçlamalar yersizdir” şeklindeki açıklamasına da tepki gösterdi ve “Biz Putin’in de Rusya’nın da tutumunu biliyoruz. Kim böyle konuşursa, Lenin’in de dediği gibi ‘Kullanışlı-yararlı aptaldır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!