CDU/CSU: Önce personel SPD: Önce program

Güncelleme Tarihi:

CDU/CSU: Önce personel SPD: Önce program
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2005 00:00

CDU’lu eyalet başbakanları olası bir büyük koalisyonun Angela Merkel’in başbakanlığında kurulmasında ısrarlı.

Haberin Devamı




Koalisyon Görüşmeleri
Almanya’da koalisyon arayışı sürerken, Hıristiyan Demokrat ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri CDU/CSU, Sosyal Demokrat Parti SPD ile yeni bir görüşme yapılmadan önce başbakanlık konusunun açıklık kazanmasını istediler.

CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel’in bugün yapılacak merkez karar yürütme kurulu toplantısında, başbakanın olası bir büyük koalisyonda kendilerinden olması için karar aldırtacağı ileri sürüldü. Merkel’in kendisinin başbakanlığın ise tartışmaya açmayacağı da savunuldu.

Önce program

SPD’nin ise personel tartışmalarına girmeden CDU/CSU ile yapılacak görüşmelerde önce program üzerinde durulmasını hedeflediği bildirildi. SPD Genel Başkanı Franz Müntefering, ``Görüşmelerde önce ortak yönler ve hedefler üzerinde durulur. Personel tartışmaları ise sonradan yapılır.

Biz sosyal demokratlar olarak gündem 2010 büyük ölçüde hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu nedenle Gerhard Schröder’in başbakanlığında bir koalisyon oluşturulmasında kararlıyız’’ dediği kaydedildi.

Merkel başbakan

CDU’lu eyalet başbakanlarını ise büyük koalisyonun Angela Merkel başbakanlığında oluşturulması önerisini yineledi. CDU’lu Saarland Eyalet Başbakanı Peter Müller de, Hessen Eyalet Başbakanı Roland Koch da, Thüringen Eyalet Başbakanı Dieter Althaus de Merkel’in başbakan olmayacağı bir koalisyonu düşünemediklerini dile getirdiler.

Saksonya Eyaletinin CDU’lu Başbakanı Georg Milbradt’ta seçimlerden CDU/CSU’nun en güçlü grup olarak çıktığını yinelerken, ``Bizim başbakanımızın seçimlerden önce kim olacağı belirlendi. Bundan dönüş yok. Başbakan adayımız Merkel’dir, başbakanımız da o olacaktır’’ dedi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!