’Çark Ankara’da dönmeye başladı’

Güncelleme Tarihi:

’Çark Ankara’da dönmeye başladı’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2006 00:00

İslam Cemaati Başkanı ve İslam Federasyonu Genel Müdürü Avukat Vural, Holding temsilcilerinin Ak Parti ve Saadet Partiye yakınlığı ile bilinen Milli Görüş üzerinden nasıl para topladıklarını anlattı.

Haberin Devamı




Avukat Vural
İslam Federasyonu Genel Müdürü ve İslam Cemaati Başkanı Avukat Abdurrahim Vural, Ak Partili ve Saadet Partili il başkanları, milletvekilileri ve bakanların holdinglerle iç içe çalıştığını ve toplanan paralardan büyük pay aldığını söyledi.

Milli Görüş Berlin teşkilatının hukuk danışmanlığını da yapan Avukat Vural “AK Parti Tokat Milletvekili Resul Tosun İttifak Holding’in Berlin’deki bakkal açılışa bile katıldı. Saadet Partili Devlet eski Bakanı Rıza Güneri defalarca holding toplantılarına katıldı. Halil Ürün Kombasan ortaklarının toplantılarına katılıp holdinglerin önemini anlattı” dedi.

Önce Milli Görüş’ün merkezine

Vural, holdinglerin para toplamasında yaşanan süreci şöyle anlattı: “Holdingler kendi başlarına bize gelemezlerdi. Önce Köln Genel merkezine gelirlerdi. Partinin kendilerini gönderdiğini Erbakan Hoca’nın emri ile geldiklerini söylerdi. Burada Milli Görüş yöneticileri ve üç eşli Başkan Ali Yüksel ile pazarlıklar yapılır onlara resmen haraç verirlerdi.

Merkezdekiler Holding sahiplerini bölgelere gönderirdi. Berlin bölgesinde Milli Görüş Berlin Başkanı Mahmut Gül karşılardı. Toplantılar yapılırdı. Pazarlıklar bittikten sonra holdinglerin camilere girilmesine izin verilirdi. Bölge yöneticilerini başkan temsilci olarak atardı. Buradaki temsilcilere de para verilirdi.

Bir gün Ali Yüksel ben ve başka bir arkadaş Berlin’de bir restorantta oturuyorduk. Arkadaş ’Başkan sen üç hanımı nasıl geçindiriyorsun?’ diye sordu. O da ’Holdingler sağ olsun. Oradan iyi gelir geliyor’ cevabını verdi. Milli Görüş Başkanı üç karısının geçimini holdinglerden aldığı para ile sağlıyordu” dedi.

Televizyonlara aktarıldı

Milli Görüş’ün yayın kuruluşu olarak çalışan TFD Televizyonu’nun tüm maliyeti adeta holdinglerden yayın karşılığı alınan paralarla sağlandığını söyleyen Milli Görüş Berlin teşkilatının hukuk danışmanı avukat Vural “Televizyonun müdürü Süleyman Yılmaz Endüstri Holding’in de koordinatörüydü. Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde Berlin Teknik Üniversitesinde bir toplantı yaptık.

İsim babalığını benim yaptığım ’İstanbul’un dünü, bugünü ve yarını’ toplantısında hınca hınç dolu salona konuşan Erdoğan’ın yanında Süleyman Yılmaz vardı. Şimdi siz cemaat olarak düşünün. Erdoğan’nın yanında kürsüde duran şahıs ertesi gün sizden para toplamaya geliyor. Vermez misiniz. Holding paralarından temsilcilik görevi yapan Milli Görüş idari heyetinin tamamı ve Süleyman Yılmaz’ın yöneticiliğini yaptığı TFD büyük paralar kazandı. Endüstri Holding bana da temsilcilik önerdi.

Ayda 7 bin 500 Mark maaş, bir araba ve bir ev vaat ettiler. Ben Türkiye’ye gidip şirketi inceledim. Gördüm ki bunlar sahtekar. Kabul etmedim. Türkiye’ye gidip yaptığım masraflar ve harcadığım zaman için 50 bin Mark talep ettim. Bu paranın bir kısmını da aldım. Milli Görüş Başkanı Mahmut Gül’e de ’bunları camilerimize almayalım bunlar sahtekar’ dedim. Hatta Berlin Savcılığına da suç duyurusunda bulundum. Fakat dava kapandı. Gül de beni dinlemedi. Onların camilerde para toplamasına izin verdi” dedi.

Her namaz sonrası

Berlin’de bulunan Milli Görüş’e ait camilerde her namaz sonrası para toplandığını söyleyen Vural “TFD televizyonuna para karşılığı yapılan programlarda holding yöneticileri ’Sabah namazında Wedding’deyiz, öğlen namazı sonrası Kreuzberg’deyiz. İkindi sonrası Neukölln’deyiz’ gibi duyurular yapıyorlardı.

TFD’de televizyonunda hazırlanan programda şirket ile ilgili sorular soruluyordu. Sorular ise şirketi daha çok tanıtmaya yönelikti.”

3-4 milyar

Çok büyük miktarda paralar toplandığını belirten Vural “Berlin’deki Milli Görüş camilerinde toplanan paraların miktarı 3-4 milyar Euro civarında. İnsanlar alın terini bu sahtekarlara kaptırdı. Büyük bir organizasyon kurulmuştu. O dönem de holdinglerle ile ilgili uyarılar yazan Hürriyet gazetesini biz camilerimize ve derneklerimize sokmayı yasaklamıştık.

Üyelerimize satın almayı da yasaklamış ve sadece kütüphanelerde okumalarına izin vermiştik. Bu nedenle insanlar uyarılardan yoksun kaldı. Ayrıca Türkiye’den il başkanları, milletvekilileri ve bakanlar Almanya’da toplantılar yapmaya geliyordu, açılışlara katılıyorlardı. Bu da insanlara güvence veriyordu.

Düşün sevdiğiniz saydığınız Bakan Rıza Güneri holding açılışı yapıyor. AK Parti Tokat milletvekili Resul Tosun bakkal açılışına katılıyor. İnsanlara bu tür girişimler cesaret veriyor. Şimdi bunlar çıkıp da ’Bizim hiç bir suçumuz, payımız, ve katkımız yok’ diyemezler.”

Ali VARLI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!