Çanakkale'deki törenler sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Çanakkaledeki törenler sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 13:27

Çanakkale Savaşları'nın 93. yıl dönümü anma etkinlikleri, 2. günde Lond Pine (Tek Çam) ve Conkbayırı'nda düzenlenen törenlerle sona erdi.

Haberin Devamı

Tek Çam'da düzenlenen ve Avustralya'nın ev sahipliğini yaptığı törende, Avustralya'nın Ankara Büyükel?isi Peter Doyle ve Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Mark Sullivan birer konuşma yaptılar. Sullivan, Tek Çam ?evresinde süren muharebelerde, iki taraftan 8 bin askerin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Törende konuşan Avustralya Savunma Bakanı Joel Fitzgibbon, Gelibolu'nun, Avustralyalıların kalbinde ?ok özel bir yeri olduğunu kaydetti. Tek Çam'da bulunan anıt ile bütün muharebeler sırasında hayatlarını feda eden 8 bin 709 Avustralya askerini değil aynı zamanda binlerce cesur Türk, İngiliz, Yeni Zelanda, Fransız ve Hintlinin de anıldığını bildiren Fitzgibbon, "Avustralya'nın bir millet olarak Gelibolu sahilerinde doğduğu söylenir ve bizler burada Avustralyalı askerlerin cesaretinden doğan kimliğimizden, Avustralyalılar olarak gurur duyuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Tek Çam'daki tören, ilahilerin ve ?eşitli duaların okunmasıyla sona erdi.

Yeni Zelanda'nın ev sahipliğini yaptığı Conkbayırı'ndaki tören ise Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükel?isi Hamish Cooper'ın konuşması ile başladı. Törende, Yeni Zelanda Kraliyet Donanması baş rahibi Wayne Toleafoa'nın yönettiği bir ayin yapıldı, Anzak ilahisi okundu.

Törende konuşan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Gelibolu'da milliyetleri ve giydikleri üniformalar ne olursa olsun tüm askerlerin gösterdikleri cesaret ve kahramanlıkların her zaman saygıyla anılacağını kaydetti.

Tören, saygı duruşu ve ?elenklerin konulmasının ardından İstiklal Marşı ile Yeni Zelanda ulusal marşının ?alınması ile sona erdi.

Tek Çam ve Conkbayırı'ndaki törenlerde, Türkiye'yi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan temsil ederek ?elenk bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!