Çanakkale sadece destan değil

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale sadece destan değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 12:25

Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla Berlin, Portsmouth ve Lahey’de de etkinlikler düzenledi. Şehitlere saygı duruşu ile başlayan etkinliklerde Çanakkale Zaferi’nin önemi vurgulandı.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü Almanya'da bir hafta boyunca düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. Etkinliklerin ilki önceki akşam Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği’nde yapıldı. Şehit askerler için saygı duruşunun yapıldığı etkinlikte Gelibolu Savaşı’nı ve o dönemdeki siyasi faaliyetleri anlatan kısa bir film gösterildi. Annesi Polonyalı, babası Çek sanatçı Petra Nachtmanova türkü söyledi. Klaus Wolfs, 'Dardanel 1915' adlı kitabından bölümler okudu. Etkinliğe Avustralya ve Yeni Zelanda temsilcileri de katıldı. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Çanakkale Savaşı'nın sonuçlarını ve etkilerini anlattı. Bir Avustralyalı ile anısını da anlatan Büyükelçi, “Tanıştığım Avustralyalı benim Türk olduğu öğrenince 'Türklerden nefret ediyorum' dedi. ‘Neden?’ diye sorduğumda 'Siz bizim ülkemizi Gelibolu'yu aldınız' dedi. Gelibolu'yu kendi ülkeleri zannediyorlar. 12 bin deniz mili uzakta gelip savaşan ve Gelibolu'da yaşamını yitiren binlerce Anzak askeri de kendi ülkesini savunmaya gittiğini zannediyordu” dedi.

ALMANYA ZORLADI

Etkinlikten sonra gazetecilere konuşan Karslıoğlu, “Anlatmamıza gerek yok. Zaten görülüyor. Almanlar bu savaştan ne kadar sorumlu. Bir takım oyunlar zorla savaşa soktu. Savaşa zorladı. Dönemin Alman büyükelçisi ve komutanlarının yaptıkları oyunları biliyoruz. Zorlamalar ve oyunlarla savaşa girdik. Sonun başlangıcı oldu” diye konuştu.

MİLLET VURGUSU

İngiltere Portsmouth Türk Deniz Şehitliği’nde de tören düzenlendi. İngiltere Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, Deniz Kurmay Yarbay Nurettin Sevi, sivil toplum kuruluşları ve birçok vatandaşın katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Mustafa Kemal komutasındaki Türk ordusunun, müttefik devletlerin donanmalarını büyük bir yenilgiye uğrattığını hatırlatan Bilgiç, “Çanakkale Zaferi sadece bir kahramanlık destanı değildir. Bir toplumun el ele, gönül gönüle, omuz omuza, sırt sırta vererek neleri başarabileceğini gösteren bir hayat dersidir” dedi. Deniz Kurmay Yarbay Nurettin Sevi de Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale Savaşı sırasında personeline belirttiği millet vurgusunu hatırlattı.

ŞEHİDE ANIT

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’nde düzenlenen tören kapsamında, elçiliğin önüne 1979 yılında uğradığı terörist saldırı sonucu hayatını kaybeden dönemin büyükelçisi Özdemir Benler’in oğlu şehit Ahmet Benler anısına yaptırılan anıt dikildi. Anıtın açılışını yapan Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, bu eserin Hollanda Türk toplumu ve büyükelçiliğin hafızasında canlılığını her daim koruyan şehit Ahmet Benler’e şükranların bir ifadesi olarak yaptırıldığını söyledi Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, Deventer Başkonsolosu Zafer Ateş’in yanı sıra Türk toplumu temsilcilerinin de katıldığı törende konuşan Arslan, Türklerin büyük felaket ve acılarından nefret ve düşmanlık değil dostluk çıkaran bir millet olduğunu kaydetti.

Çanakkale sadece destan değil


BERLİN'DE BİR HAFTA BOYUNCA ANMA

Berlin’de dün başlayan Çanakkale Zaferi’ni kutlama etkinlikleri 27 Mart’a kadar sürecek. Bugün, yarı
Çanakkale sadece destan değil
n ve pazar günü 12.00 -16.00 saatleri arasında büyükelçilik bünyesindeki sinemada ‘Çanakkale Geçilemedi’ film gösterilecek. Hikmet Çetinkaya’ya ait resim sergisi de 27 Mart’a kadar her gün 14.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açık kalacak. ‘Çanakkale 100’ adlı tiyatro oyunu Pazar günü 15.00 ile 19.00 saatlerinde iki kez sahnelenecek.

Çanakkale sadece destan değil

Portsmouth

Çanakkale sadece destan değil

Portsmouth

Çanakkale sadece destan değil

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!