Camiye filarmonik açılış

Güncelleme Tarihi:

Camiye filarmonik açılış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2008 13:34

Duisburg'da yarın açılacak olan Almanya'nın en büyük camisi için Duisburg Filarmoni Orkestrası bir konser verecek. Cami avlusunda gerçekleştirilecek konserden sonra kurdele kesilecek.

Haberin Devamı

Almanya'nın en büyük camisi olarak Duisburg'da inşa edilen DİTİB Merkez Camisi yarın açılıyor. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers'in birlikte açacakları cami için Duisburg Filarmoni Orkestrası da bir konser verecek. Açılış için özel hazırlanan 2 bin 500 metrekarelik çadırda gerçekleştirilecek senfoni konserinin ardından açılış töreni yapılacak. 7,5 milyon Euro'ya mal olan 2 bin 500 metrekarelik caminin açılış kurdelesini ise Bardakoğlu ve Rüttgers ile birlikte NRW Uyum Bakanı Armin Laschet ile Ulaştırma Bakanı Oliver Wittke birlikte kesecekler. Caminin açılış töreni saat 13.30'da başlıyor.
Açılış nedeniyle düzenlenen etkinler ise bir hafta boyunca sürecek. Cuma günü ünlü halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü de bir konser verecek. Etkinlikler çerçevesinde Türkiye'den gelen ünlü tasavvuf musikisi sanatçıları da sahne alacaklar.

GÜL GELEMİYOR
Dışişleri Bakanı olarak Almanya'ya geldiği sırada caminin açılışına davet edilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, açılışa katılamayacağını bildirdi. Bir süre önce Frankfurt'taki Kitap Fuarı'na geldiğini ifade eden Gül, bu nedenle açılışta yer alamayacağını belirtti.

ÜÇ MİLYON MÜSLÜMANA 2 BİN 600 CAMİ

Duisburg Merkez Camisi Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edildi. Bin 200 kişinin aynı anda ibadet edebileceği camide sosyal alanlar, restoran, kitaplık, diyalog merkezi, eğitim birimleri ve kültürel etkinliklerin yapılacağı salonlar bulunuyor. 2 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip caminin 23 metre çapında bir kubbesi, 34 metre uzunluğunda da bir minaresi mevcut.

120 CAMİ PLAN AŞAMASINDA
Üç milyon Müslümanın yaşadığı Almanya'da yaklaşık 2 bin 600 cami bulunuyor. Bunların 206'sı temsili özelliği bulunan camiler. Diğerleri ise genellikle başka amaçlarla yapılmış binaların camiye dönüştürülmüş halleri. 120 cami ise plan aşamasında bulunuyor. Bunların arasında Köln'de yapımına bu yılın sonunda başlanacak olan DİTİB camisi de yer alıyor. Köln'de 55 metre yüksekliğinde iki minareli olarak inşa edilecek cami büyük tartışmalara yol açmıştı. Sağ popülist partiler ve girişimler cami inşaatının engellenmesi için yoğun çaba harcamış, ancak kente yönetimi imar izni vermişti. Berlin'in doğu bölgesi Pankow'da Doğu'nun ilk camisi olarak inşa edilen cami de protestolara neden olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!