Cami Vergisi uygulansın

Güncelleme Tarihi:

Cami Vergisi uygulansın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2011 19:56

Almanya’da cemaat statüsü kazanmak ve eyaletler çapında teşkilatlanmak için Cemaat Kütükleri oluşturan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), dernekler vasıtasıyla kayıtları sürdürüyor. Cami derneği başkanları kiliselerde olduğu gibi camiler içinde vergi uygulanmasına geçilmesini istediler.

Haberin Devamı

Almanya'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) cemaat statüsü kazanmak ve eyaletlerde daha iyi teşkilatlanmak için hazırladığı Cemaat Kütüğü kayıtlarını DİTİB dernekleri vasıtasıyla sürdürüyor. Cemaat kütüğü uygulamasına kimileri olumlu bakarken, kimileri böyle bir çalışmanın alt yapısının oluşmadığını ileri sürdü. Konu hakkında fikir beyan eden cami derneği başkanları genelde Kilise Vergisi gibi Müslümanlardan Cami Vergisi alınmasını talep ettiler. DİTİB derneklerinin yöneticilerinin cemaat kütükleri konusundaki görüşleri şöyle:

DİTİB'İN YAPISI BUNA HAZIR DEĞİL
DİTİB Dortmund Merkez Camii Başkanı Servet Ünlü: Ben ilk olarak DİTİB’in kendisini sorgulamasını istiyorum. Eğer Almanya’da verim alınması isteniyorsa çatı örgütlerinin daha demokratik yapıya kavuşması gerektiğine inanıyorum. Bundan sonra Cemaat Kütükleri meselesinin değerlendirilmesi gerekir. Cemaat Kütükleri ile Almanya’da resmi din statüsü kazanmayı amaçlayan DİTİB'in bu yapıyla bunu başaracağına inanmıyorum. Cami dernekleri olarak ileriye yönelik belirli ekonomik kaynaklar oluşturmamız gerekiyor. Kilise vergisi gibi bir cami vergisi olgusu getirilmezse yaşama imkanımız yıllar sonra olanaksızlaşacaktır. Cemaat Kütüklerinden önce DİTİB’in, dernek yöneticileri ile istişare içinde çalışması gerekir.

CEMAATİMİZ BUNA OLUMLU BAKIYOR
DİTİB Dortmund-Hörde Camii Başkanı Ogün Arpacı: Cemaat Kütükleri meselesine olumlu bakıyorum. Müslümanların kayıt altına alınması ile süreç içinde cemaat statüsü kazanacağız. Bu da bizim ileriye dönük yaşayabilmemize imkan tanıyacak. Cemaatimiz de bu oluşuma olumlu bakıyor.

İSLAM DİN DERSİ HAKKI KAZANABİLİRİZ
DİTİB Dortmund-Eving Selimiye Camii Başkanı Adem Sönmez: Cemaat Kütükleri sayesinde kayıt altına alınacak Müslümanlar ile İslam’ın resmi din statüsü kazanma şansımız doğabilir. Bunun sonucunda da İslam din dersi hakkını da alabiliriz. Cemaat kütüklerini fişleme olarak görmemek gerek. Kayıt yaparken zaten pasaport numarası gibi numaralar almıyoruz. Bence bu uygulama ile İslam din dersi açısında DİTİB diğer örgütlerden bir adım daha önde olacak. İleride ortaya çıkabilecek Cami vergisi konusuna da olumlu yaklaşıyorum. Ekonomik olarak yaşayabilmemiz için buna ihtiyacımız var. Cemaat Kütükleri sayesinde kazanılacak cemaat statüsü ile Müslümanlar muhatap kabul edilecek. Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz 423 kayıt ile Essen Başkonsolosluğu görev bölgesindeki dernekler arasında 4. sırada bulunuyoruz. Bu da cemaatin Cemaat Kütüklerine yaklaşımının olumlu olduğunu gösteriyor.

CAMİ VERGİSİNİ DESTEKLİYORUZ
DİTİB Dortmund Kocatepe Camii Başkanı Mümtaz Bilen: Genel anlamda uygulamaya olumlu yaklaşıyoruz. Cemaat Statüsü sonucunda kazanılacak İslam din dersi hakkı gibi olumlu kazanımlar elde edilebilinir. Ayrıca Cemaat Kütükleri Alman makamlara karşı şu kadar üyem var gibi güçlü enstrüman olarak da ortaya çıkabilir. Bu kayıtların ardından çıkacak Cami vergisini de destekliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!