Çağlayan: Ben onları uyarmıştım

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan: Ben onları uyarmıştım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2011 12:42

Bakan Çağlayan, otomotiv sektöründe Rekabet Kurulu'nu 2 yıl önce göreve çağırarak fırsatçıların ortaya çıkartılmasını istemişti.

Haberin Devamı

2009 yılında küresel krizle birlikte düşen satışları canlandırmak için hükümet 15 Mart'ta ÖTV indirimini devreye sokmuş, satışlarda önemli bir canlılık yaşanmıştı. Eylül ayına kadar kademeli olarak devam eden ÖTV indirimi sayesinde global kriz otomotiv sektörünü adeta teğet geçmişti. İşte bu ÖTV indirimi döneminde bazı firmaların indirimi fiyatlarına yansıtmaması sonucunda piyasada bir çok şikayet ve söylenti dolaşmaya başlamıştı.

TAYSAD'da uyarmıştı

Bu şikayetlerin bir çoğu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na kadar ulaşınca olan olmuştu. Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) Genel Kurulu'nda otomotiv sektörü temsilcilerine uyarı yapmıştı. Çağlayan, sektörün 5 silahşörü olarak adlandırdığı Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER), TAYSAD ve Uludağ İhracatcılar Birliği(UİB) Başkanına, "ÖTV indirimini iyi yönetemediniz. Bu sektörün itibarı çok yüksek. Bu güveni sarsmayın. Çürük dişler varsa ayıklayın. Bindiğiniz dalı keserseniz bu gelecek destekleri de etkiler. Ne demek istediğimi çok iyi anladınız" diyerek uyarmıştı.

Haberin Devamı

Çağlayan ilk kez konuştu

Çağlayan sadece bu uyarıyla kalmamış, ardından hemen Rekabet Kurulu'nu göreve çağırarak fırsatçıların ortaya çıkartılmasını istemişti. Çağlayan'ın bu uyarısının üstünden tam 2 yıl geçti. Rekabet Kurulu bu süre zarfında yaptığı incelemeler sonucunda, 15 otomotiv şirketine toplam 277 milyon TL 'fiyat paslaşması' cezası kesti. Otomotiv sektörünü şok eden bu cezayla ilgili Zafer Çağlayan ilk kez konuştu.

Çağlayan'a OYDER Kongresi'nde bu cezayı sorduğumda cevabı çok netti: "Ben zamanında firmaları uyardım. Uyarılarımı dikkate almaları gerekirdi. Bu uyarıların ardından evet Rekabet Kurulu'nu ben harekete geçirdim."

"Bakanım, sektöre kestiğiniz bu büyük ceza üzerine, ben açıkçası tepkiler olabilir endişiseyle sizin bu kongreye gelmenizi beklemiyordum" yorumum üzerine Çağlayan, "Olur mu öyle bir şey, ben sektörün Otomotiv bakanıyım ve hep yanındayım. Tabiki geleceğim ve destekleyeceğim" cevabını verdi.

Haberin Devamı

"Peki bu cezalar araç fiyatlarına yansıtılmaz mı?" soruma ise Çağlayan şu cevabı verdi: "O zaman o markalardan kimse araç almaz. 15 marka dışında Türkiye'de başka markalarda var. Bugün fiyatını artıran rekabette çok gerilerde kalır. Kimse buna cesaret edemez."

En fazla ceza yiyenlene kendi eliyle plaket verdi

ZAFER Çağlayan, OYDER Kongresi'nde Rekabet Kurulu'ndan en fazla para cezası alan Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ve Peugeot Genel Müdürü Jean Pierre Vieux'a plaket verip, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!