Türk iş insanı da ‘Yarın Almanya’da görüşürüz’ demek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk iş insanı da ‘Yarın Almanya’da görüşürüz’ demek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 14:57

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, ‘vize sorunu’nun hem AB hem de Almanya ile ilişkilere engel teşkil ettiğini söyledi: “Türk iş insanları fuar veya iş görüşmeleri için Almanya’ya gelirken vize sorunu yaşıyor. Alman iş insanları bugün telefonla görüşüp rahatlıkla ‘Yarın görüşmeyi İstanbul’da yapalım’ diyerek ertesi gün İstanbul’a gidebiliyor. Biz de aynı Alman iş insanları gibi Türk iş insanlarının da rahatlıkla Almanya’ya gelebilmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de bu yıl ilk kez İstanbul Ekonomi Zirvesi düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) destek verdiği etkinliğin açılışına çork sayıda kişi katıldı. Çok az sayıda Alman konuğun da katıldığı etkinliğe konuşmacı olarak Federal Meclis CDU milletvekili Thomas Bareiss yer aldı. İstanbul Ekonomi Zirvesi Yöneticisi Abdullah Değer, zirvenin, 7 yıldır Türkiye’de yapıldığını, Almanya’nın, Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarından bir olması ve Alman işverenlere Türkiye’deki yatırım imkânlarını tanıtmak amacıyla ilk kez Berlin’de böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Türk iş insanı da ‘Yarın Almanya’da görüşürüz’ demek istiyor
Abdullah Değer

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ AB’NİN DE ÇIKARINA
2022’de Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin 50 milyar Euro olduğunu belirten Büyükelçi Ahmet Başar Sen ise şunları söyledi: “İkili ticaretimizi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek arzusundayız. Koronavirüs salgınıyla patlak veren ve ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla daha da büyüyen tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar, Türkiye’yi ekonomik bakımdan öne çıkartan bir merkez olma yoluna soktu. İlaç üretimi Asya’ya kaydı. Salgın döneminde, bu nedenle Almanya’da çocuk şurubu bulmak zorlaştı. Oysa Türkiye’nin sanayi altyapısı, Avrupa standartlarında ürün üretebilecek kalitede. Yetişmiş eleman ve genç nüfus özellikleriyle de ayrı bir avantaj sağlıyor.” Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Büyükelçi Şen, şöyle devam etti: “Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefi her zaman geçerlidir. AB üyeliğinde Türkiye’nin çıkarı vardır ama Avrupa’nın daha çok çıkarına olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, sadece AB’nin değil, Avrupa kıtasının güvenliğine de büyük katkı sağlıyor. Yüzyıllardır Avrupa’nın bir parçası. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında olmayan bölgelerde de Türk insanı yaşıyor, dolayısıyla Türkler, Avrupa ailesinin bir parçasıdır.”

Türk iş insanı da ‘Yarın Almanya’da görüşürüz’ demek istiyor
‘GÜMRÜK BİRLİĞİ YENİLENMELİ’
Türkiye ile Almanya arasındaki beşeri bağların da kuvvetli olduğunu ifade eden Şen, AB’den beklentilere de değindi: “Özellikle Gümrük Birliği’nin yenilenmesi gerekiyor. Bir diğer önemli sorun ise ‘vize sorunu’. Vize kısıtlamaları her bakımdan ilişkilerimize engel teşkil ediyor. Almanya ‘Schengen’ bölgesinde. Bizim AB ile vize serbestisi konusunda anlaşmamız var. Bu anlaşmaların uygulanmasını bekliyoruz. Türk iş insanları fuar veya iş görüşmeleri için Almanya’ya gelirken vize sorunu yaşıyor. Alman iş insanları bugün telefonla görüşüp rahatlıkla ‘Yarın görüşmeyi İstanbul’da yapalım’ diyerek ertesi gün İstanbul’a gidebiliyor. Biz de aynı Alman iş insanları gibi Türk iş insanlarının da rahatlıkla Almanya’ya gelebilmesini istiyoruz.”
Türk iş insanı da ‘Yarın Almanya’da görüşürüz’ demek istiyor

 

BAKMADAN GEÇME!