Büyük birliğe tek adım kaldı

Güncelleme Tarihi:

Büyük birliğe tek adım kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2005 00:00

Almanya´da büyük koalisyon için pürüzler tek tek ayıklanıyor. Hırıstiyan Demokratlar (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), dün yaptıkları açıklamada ``Neredeyse anlaştıklarını’’ ima etti. Tek sorun, kimin başbakan olacağı.

Haberin Devamı

Almanya´da Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) büyük koalisyon oluşturmak için nabız yoklamaları görüşmelerini tamamladı, başbakanlık krizi çözülemedi.
CDU/CSU lideri Angela Merkel, koltuk dağılımı konusunun pazar gününden önce açıklık kazanmasını beklemediğini açıkladı.

Tek seçenek bu

Merkel, ``SPD büyük koalisyonun dışında opsiyon düşünmediğini açık şekilde kabul etmeli. Büyük koalisyon Almanya’nın yeni imkanları üzerine kurulmalı. Büyük koalisyon görüşmeleri için yeterli bir temel görüyorum’’ dedi. Merkel, başbakanlık konusunda ise yorum yapmadı.

SPD Genel Başkanı Franz Müntefering de ``Pazar akşamı, hatta gecesine kadar zamanımız var’’ diyerek, başbakanlık koltuğunda ısrar edip etmeyecekleri konusuna açıklık getirmedi.

Schröder kalmalı

Müntefering, ``Biz yönetmek istiyoruz. Gerhard Schörder’in başbakan kalmasını istiyoruz. SPD’nin seçim manifestosunu mümkün mertebe hayata geçirmek istiyoruz’’ diyerek, başbakanlık koltuğundan feragat ettikleri sinyali vermedi. Önceki gün öğleden sonra yapılan ve 2.5 saati aşkın süren nabız yoklaması buluşmasında taraflar büyük koalisyon için programda ciddi engel kalmadığını açıklarken, dün akşam koltuk pazarlığı devam etti.

Koltuk dağılımı

Başbakan Schröder, SPD Genel Başkanı Franz Müntefering ile CDU lideri Merkel ve CSU lideri Stoiber Berlin’de bir araya gelerek başbakanlık da dahil `koltuk dağılımını’ görüştüler. Dörtlü görüşmede, 18 Ekim´deki oturumda yapılacak Federal Meclis Başkanı seçiminin yanı sıra görev süresi 2009 yılında dolacak olan Almanya Cumhurbaşkanı’nın yerine kimin geleceği konusunun bile ele alındığı ileri sürüldü.

Bu kez yüzler gülüyor

Dün açıklama yapan bayan Merkel ile SPD lideri Müntefering´in, görüşmelerin gerginliğini attığı ve oldukça rahat olduğu dikkati çekti. Müntefering, pazar akşamki görüşmeleri kastederek, ``Büyük koalisyonla ilgili gelişmeleri Pazartesi günü SPD Merkez karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında değerlendireceğiz’’ dedi. Koltuk paylaşımında CSU Genel Başkanı Edmund Stoiber’in Federal Maliye Bakanı olarak görev almaya hazırlandığı, şu anki bakan Eichel´e durumun açıklandığı öne sürüldü.

Bırakıyor mu?

Halen başbakanlık görevini yürüten Schröder, dün akşam Müntefering´le birlikte CDU/CSU ile görüştü. Pazar günü büyük kilidin çözülmesi ve anlaşma olup olmadığının açıklanması bekleniyor.


CDU/CSU Meclis Grup Başkan Yardımcısı ve Federal Meclis CSU Eyalet Grup Başkanı Michael Glos, Stoiber’in büyük koalisyonda `önemli bir görev’’ alacağını açıkladı. Glos Stoiber’in hangi bakanlığı üstleneceği konusunda açıklamada bulunmadı. Ancak Bavyera’da yayınlanan günlük gazetelerden Passauer Neue Presse, Stoiber’in Federal Maliye Bakanlığını üstleneceğine yer verdi.

Hannoversche Allgemeine Zeitung isimli gazete ise SPD Genel Başkanı Franz Müntefering’in şu andaki Federal Maliye Bakanı Hans Eichel’e yeni kabinede yerinin olmadığını söylediğini ileri sürdü.

Merz’e tepki

CDU’nun ekonomi politikası uzmanı Friedrich Merz’in ekonomi dergisi Wertschaftswoche´da isim vermeden CDU/CSU’nun 18 Eylül’deki erken genel seçimlerde aldığı yenilginin başbakan adayı Angela Merkel’in seçim programı ve personel politikasından kaynaklandığı suçlamasına tepki yağdı.

CDU Merkez karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Friedbert Pflüger, ``Bu suçlama saçma olduğu gibi, zamanlama açısından da çok yanlış’’ dedi.

CDU’lu Thüringen Eyalet Başbakanı Diter Althaus da ``Bu gibi saldırılar koalisyon görüşmelerine zarar verici niteliktedir. Bundan kaçınılması gerekir’’ açıklamasında bulundu.

CDU/CSU Meclis Grup Başkan Yardımcısı Wolfgang Schaeuble de, ``Bu gibi çıkışlar yarar getirmez’’ demekle yetindi.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!