Burası sizin vatanınız

Güncelleme Tarihi:

Burası sizin vatanınız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2006 00:00

Duisburg’da DİTİB’e bağlı Ayasofya Camisi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Horst Köhler \"Almanya’da yaşayan Müslüman kadın ve erkeklerin büyük çoğunluğunun, ’Burası benim vatanım, ben bir Alman Müslümanım’ demesini arzu ediyorum\" dedi.

Haberin Devamı




Köhler Cami’de
ALMANYA Cumhurbaşkanı Horst Köhler, eşi Eva Luise Köhler ile birlikte Duisburg’un Wanheimerort semtinde DİTİB’e bağlı Ayasofya Camisini ziyaret ederek iftar yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı ve eşi, cami önünde ellerinde Türk, Alman ve Avrupa Birliği bayrakları bulunan kalabalık bir topluluk tarafından karşılandı.

Cami cematiyle birlikte Türk kuruluş temsilcilerinin de katıldığı ziyarette Köhler, Ayasofya Camisi’nin davetini severek kabul ettiğini belirterek, "Burada bulunmaktan ve içten karşılamadan ötürü çok sevinçliyim" dedi.

Hür-Türk ikinci başkanı ve caminin eski yöneticisi Ahmet Ünalan, cami ve cemaatleri hakkında Köhler’e bilgi verdi. Köhler, iftar yemeğinden önce caminin kadın kollarında görevli kadın ve kızlarla bir araya geldi. Basına kapalı ve yaklaşık yarım saat süren buluşmada Köhler, cami bünyesinde kadınlara yönelik çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İslam Almanya’nın bir parçası oldu

Cami yöneticileri ve Türk kuruluş temsilcilerinin katıldığı iftar yemeği öncesinde konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, bu ziyaretiyle islami yaşamın Almanya’nın bir parçası olduğunun altını çizmeyi amaçladığını söyledi. Almanya’da islami yaşamın çeşitli olduğunu ve Türk, Arap ya da Boşnak Müslümanlar arasında farklar olduğunu belirten Köhler, şunları söyledi:

"Ama bu ülkedeki Müslümanların kalplerinde, düşüncelerinde ve yaşam hislerinde bir değişim yaşanıyor. Almanya’da Müslüman, Almanya’da doğan Müslüman, Alman pasaportlu Müslüman ve Alman Müslüman gibi tanımlamalar bulunuyor. Ben, bu sürecin sonunda mümkün olduğu kadar çok Müslüman kadın ve erkeğin, ’Burası benim vatanım, ben bir Alman Müslümanım" demesini arzu ediyorum. Hiç kimse çocukluğunun geçtiği yerlere ya da ailesine bağlarını koparmamalı.

Ama kim Almanya’yı yurt edinmişse, üstelik burada doğmuş, burada büyümüşse, buraya aittir. Kökeniyle, kültürüyle, inancıyla ülkemize damgasını vurmuştur. Bunun getirdiği sorumluluklar vardır. İslami cemaatler, medya, kilise gibi toplumsal güçler, hepimizin ortak görevi, islami yaşamı Almanya’da gündelik yaşamın bir parçası olarak oluşturmaktır."

Bu alanda olumlu girişimler olduğunu belirten Köhler, buna örnek olarak göçmen kökenliler için dil kurslarının genişletilmesini gösterdi. Cumhurbaşkanı, iyi bir eğitim için anaokullarında ve okullarda Almanca öğretiminin acilen iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Köhler, okullarda islam derslerinin Almanca olarak ve iyi eğitilmiş öğretmenler tarafından verilmesini istedi.

Dünyaya örnek olalım

Almanya’nın özgürlükçü anayasal düzenini ve burada yer alan bütün dinler için inanç özgürlüğünü, toplumsal bir görev olarak benimseyen Müslümanların sayılarının arttığını belirten Köhler, bunu dinlerarası diyalog çalışmalarıyla gösterdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı, "Bundan daha çoğunu yapabiliriz. Müslümanlar, Yahudiler, Hıristiyanlar ve diğer inançtan insanlar, dünyada diğer insanlar için örnek olabiliriz. ’Buraya bakın, karşılıklı saygı ve birbirimize ilgiyle, korkusuz ve güven içinde farklı olmak mümkün oluyor’ diyebiliriz" dedi.

Coşkulu karşılama ve geniş katılım

Cumhurbaşkanı Horst Köhler ve eşi Eva Luise Köhler’in gelmesine saatler olmasına karşın, aralarında çocukların da bulunduğu cami cemaati, ellerinde Türk, Alman ve Avrupa Birliği bayraklarıyla cami önünde beklemeye başladılar. Caminin ana caddeye bakan duvarına dev Türk ve Alman bayrakları asıldı. Köhler ve eşi gelmeden önce cami içinde güvenlik ekibi titiz inceleme yaptı. Cumhurbaşkanı ve eşi için halk oyunları ekibi cami önünde gösteri yaptı.

Önce camiye giren Köhler ve eşine, Hür Türk ikinci başkanı ve caminin eski yöneticisi Ahmet Ünalan, cami ve cemaat hakkında bilgi verdi. Bundan sonra Köhler ve eşi, caminin kadın kollarında görevli kadın ve kızlarla basına kapalı olarak yarım saati aşkın bir süre sohbet etti. Bundan sonra iftar yemeğine geçildi. Cami içinde duvarlara Köhler’in resmi, Atatürk ve Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in resimleriyle birlikte asıldı.

İftar yemeğine DİTİB Başkanı Rıdvan Çakır, Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Olcay, KRV Uyum Görevlisi Thomas Kufen, Avrupa Cem Vakfı Koordinatörü Alişan Hızlı, Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı Direktörü Prof. Faruk Şen, Hür - Türk Başkanı Hasan Tekin’in de aralarında bulunduğu Türk kuruluş temsilcileri de katıldılar.

Yunus ÜLGER - Metin ES / DUİSBURG

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!