Bulgaristan'da gaspa dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda gaspa dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2008 10:27

Bulgaristan'da geçen yılın mayıs ayından itibaren vize sıkıntısı bitti. Ancak Bulgaristan'da gasp olaylarının sonu alınamadı. Geçen yıl 8 vatandaşımız araçlarında dinlenirken, güç kullanarak gasp edildi. Gaspçılar yüksek miktarda para ve evrakları çalarak kaçtı. 2 vatandaşımız trafik kazasında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

BULGARİSTAN güzergahı sıla yolculuğu tarihimizde kötü örneklerle dolu. Bu yolda çok sayıda araç çalındı, polis kıyafetli silahlı kişiler yol keserek, aracı ve içindeki eşyaları gasp etti. Gasp olaylarında ağır yaralananlar oldu. Ancak Bulgaristan Avrupa Birliği üyesi olma sürecinde hızla düzelme gösterdi. 2007 yılı başında AB üyesi olan Bulgaristan aynı yılın mayıs ayında Avrupa’da yerleşik Türk vatandaşlarına transit vize uygulamasını kaldırdı. AB ülkeleri ile İsviçre ve Lichtenstein’da yaşayan Türk vatandaşları 5 günü aşmamak kaydıyla Bulgaristan’dan artık vizesiz geçiyor. Ancak vize muafiyeti sadece umuma mahsus pasaportlar için geçerli. Yeşil pasaport gibi hususi pasaport hamili vatandaşlar Bulgaristan dış temsilciliklerinden vize almak zorunda. Vizenin kalkmasıyla birlikte geçen yıl bu yolda tam bir akın yaşandı. Makedonya’dan gidenlerin sayısı yarıdan fazla düştü.

GASP BİTMEDİ

Bulgaristan’da tüm bu olumlu gelişmelere karşın gasp, hırsızlık ve yolsuzluk olayları bir türlü bitmedi. Bir önceki yıl bitti dediğimiz gasp olayları geçen yıl yeniden başgösterdi. Gerçi geçen yılki gasp olaylarında eskiden olduğu gibi silahlı polis kıyafetli kişiler yol kesmedi. Ama geçen yıl 8 Türk vatandaşı Bulgaristan güzergahında dinlenirken, güç kullanarak gasp edildi. Gaspçılar Fransa’dan gelen 65 yaşındaki bir vatandaşımıza zor kullanarak 10 bin Eurosu’nu ve tüm belgelerini aldı. Diğer yedi vatandaşın 3 ile bin 500 Euro arasında parası ve seyahat belegeleri kendileri araçtayken cam kırılarak zorla ellerinden alındı. AB yolsuzlukların üzerine ciddi biçimde gitmediği için Bulgaristan’a yardımları kesti. Adı yolsuzluk olaylarına karışan İçişleri Bakanı istifa etti. Yardımların kesilmesiyle Bulgaristan’da yol inşaatları da durdu.

GECE GEÇMEYİN

Sofya Büyükelçiliğimiz gasp olayları nedeniyle vatandaşlarımıza dikkatli olmaları, ıssız yerlerde ve ıssız benzin istasyonlarında durmamalarını, konvoy halinde yolculuk yapmalarını tavsiye etti. Sofya Büyükelçimiz Mehmet Gücük, 2. katip Olgun Yücekök ve konsolosluk işlerinden sorumlu Semra Avşar vatandaşlara şu telkinlerde bulundu: 'Bulgaristan’da geçen yıl Avrupa’dan gelen 8 Türk vatandaşımız gasp edildi. Vatandaşlar araçtayken, gaspçılar aracın camını kırıp içerdeki çanta ve değerli eşyaları gasp ettikten sonra orada hazır tuttukları araçlarıyla kaçtılar. Gaspçılar izine gelen vatandaşların üzerinde para olduğunu biliyor. Yine geçen yıl Sofya Büyükelçiliğinin görev alanında 4 Türk plakalı araç çalındı. Vatandaşlar ıssız yerlerde veya ıssız benzin istasyonlarında durmasınlar. Ara yolları kullanmasınlar. Mümkünse bu güzergahı mola vermeden, konvoy halinde geçsinler. Bulgaristan’da gündüz seyahat etsinler. Yanlarında 4 bin Euro üzeri para varsa, sınırda girişte bunu beyan etsinler. Aksi takdirde fazla paraya el konuluyor ve bu parayı geri almak mümkün değil. Kaza ve sağlık sigortası yaptırsınlar. Geçen yıl Türk vatandaşlarının karıştığı 10’u aşkın trafik kazası yaşandı. 2 vatandaşımız hayatını kaybetti.'

MESKUN YERDE DURMAYIN

Bulgaristan’a Sırbistan sınırındaki Kalotina sınır kapısından girdikten sonra otobana kadar 40 km’lik yol tek şeritli ve orman içinden geçiyor. Burası ıssız bir yer ve mecbur olmadıkça burada durmayın. Sınırın hemen yanındaki benzin istasyonundan da benzin almayın. Benzin temiz değil. Burada benzin alan Zeki ve Üzeyir Demirtaş adlı iki kardeşin aracı yolda bozuldu. Belçika’dan gelen Demirtaş kardeşler Kapıkule’ye kadar Bulgar çekicilere 600 Euro para ödediklerini anlattı. Sırbistan ve Bulgaristan’da OMV benzin istasyonlarından benzin almayı tercih edin ve Euro ile ödeme yapıyorsanız çok dikkatli olun.

BULGARİSTAN KAPIKULE 370 KM

Bulgaristan’ın Sırbistan sınırındaki Kalotina sınır kapısından Kapıkule 370 km. Sofya Plovdiv (Filibe) arası 160 km otoban. Yolun geri kalan bölümü tek şeritli karayolu. Kalotina’dan Kapıkule’ye gitmek için sırasıyla Sofya - Plovdiv Haskovo - Harmanlı Svilengrad Kapitan Andreevo istikametini takip etmek gerekiyor. Ancak bu yıl Kapıkule’de inşaat çalışmaları nedeniyle yolcular Kapıkule’nin dolu olması durumunda Bulgar yetkililer tarafından Hamzabeyli ya da Dereköy’e yönlendirilecek. Sofya Hamzabeyli arası 336 km. Kapıkule Hamzabeyli yol ayrımı Harmanlı çıkışında veriyor. Hamzabeyli’ye gitmek için burda önce Burgaz istikametine sapmak gerekiyor. Sonra Topolovgrad, Elhovo ve Lesovo istikameti takip edilmeli. Elhovo kentine girmeden önce Lesovo istikametine dönülmeli. Harmanlı Hamzabeyli arası 80 km ve tek şeritli yol. Hamzabeyli daha çok TIR gümrüğü olduğu için bu yol oldukça bozuk. Yollar çukur dolu.

DEREKÖY UZATIYOR

Dereköy daha çok Romanya’dan gelen yolcular için avantajlı. Sırbistan Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye gidecek yolcular için bu yol çok uzun. Ancak yine de Dereköy’den giriş yapmak isteyenlerin Plovdiv’de (Filibe) Burgaz istikametini takip etmesi gerekiyor. Burgaz’dan ise Bulgaristan’ın Dereköy’e açılan sınır kapısı Malko Tarnovo yönü izlenmeli. Sofya’dan Dereköy 470 km. Yani yol Kapıkule’ye oranla 100 km daha uzuyor. Burgaz’dan Dereköy’e ve oradan da İstanbul otobanına kadar yollar da çok virajlı.

OTOBAN ÜCRETLİ

Bulgaristan’da otoban ücretli. Sınırda girişte vinyet alınıyor. Bir haftalık vinyet ücreti 5 Euro. Ancak 5 Euro’yla birlikte 2 Euro dezenfekte ücreti ve 2 Euro da komisyon olmak üzere toplam 9 Euro para kesiliyor.
Biz Makedonya Yunanistan üzeri Türkiye’ye giriş yaptığımız için dönüşü Bulgaristan üzerinden yaptık. İpsala ve Kapıkule gümrüklerini inceledikten sonra Hamzabeyli sınır kapısını da araştırmak için Bulgaristan’a Hamzabeyli’den girdik. Türk sınır kapısı Hamzabeyli’de inşaat çalışmaları var. Sınır kapısında ilk yardım, mescit, alışveriş yerleri, tuvalet, optik okuyucu gibi alt yapı tesisleri yok. Ancak Hamzabeyli bu durumdayken, Bulgaristan’ın Lesovo sınır kapısı çok modern. Girişte sınır polisi optik okuyucuyla giriş kayıtlarını bilgisayara yükleyip elimize bir çip ve makbuz veriyor. Arabadan hiç inmeden bu çiple banka veznesi önüne geliyoruz ve çipi uzatıyoruz. Yine arabadan inmeden 5 Euro otoban ücreti, 2 Euro dezenfekte ücreti ve iki Euro komisyon olmak üzere 9 Euro ödüyoruz. Pasaport kontrolünden hemen sonra gümrük kontrolü geliyor. Bulgar gümrük mevzuatına göre 8 bin Leva ya da 4 bin Euro nakit para olduğu zaman gümrük girişinde beyan etmek gerekiyor.

TRAFİK POLİSİNE DİKKAT

Bulgaristan’a girince, Türkiye’ye çok az kaldı diye son sürat gitmeyin. Bulgaristan’da trafik polisi yollarda çok yoğun kontroller yapıyor. Trafik polisleri genellikle yerleşim yerlerine girişlerde veya çıkışlarda, otoban girişi veya bitiminde bekliyor. Bu nedenle yerleşim yerlerine girerken, mutlaka hız limitine uymak gerekiyor.
Polis özellikle izin mevsimi kontrolleri daha da artırıyor. Karşıdan gelen sürücüler ilerde polis olduğu zaman selektör yakarak uyarıda bulunuyor. Bu durumda ayağı gazdan çekip yoldaki hız limitine uymak gerekiyor. Hız limitine uyan yolcuyu polis durdurmuyor. Bulgaristan’da yerleşim yerlerindeki hız limiti 50 km, karayollarında 90 km, otoyolda 130 km. Bulgaristan para birimi Leva. 1 Euro 1.95, yani yaklaşık 2 Leva. Hız limitini 10 km aşmanın cezası 10 Leva, 50 km aşmanın cezası 150 Leva. Emniyet kemerini takmamanın cezası ve direksiyonda cep telefonuyla konuşmanın cezası 40 Leva. Bulgaristan yasalarına göre polis para cezası tahsil edemez. Polis sadece ceza yazabilir. Sürücü bu durumda cezayı sınırdaki bankada ve sadece Leva olarak ödeyebilir. Cezayı ödemenin süresi ise bir hafta. Dikkat: Beyaz renkli 'Opel Astra' marka araçlı polisler dışındakilerin cezai işlem yapma yetkisi yok. Bulgaristan’da ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan kazalara sebebiyet veren sürücüler hapis cezasına çarptırılıyor.

Önemli telefonlar
T.C. Sofya Büyükelçiliği:
Boulevard Vasil Levski No: 80
1000 Sofia
Tel: 00359 2 935 55 00
Filibe Başkonsolosluğu
Filip Makedonski No: 10
4000 Plovdiv
Tel: 00359 32 63 23 09
Polis imdat: 166 (Cep telefonundan arandığı takdirde 146)
Trafik Çekici: 146
Yol yardım servisi: 00359 2 980 33 08

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!