Bugün öne çıkan haberler

Güncelleme Tarihi:

Bugün öne çıkan haberler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 13:15

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı


DÜNYA BASINI
HAARETZ
-Gül: Gazze Şeridi’ndeki insani koşullar iyileşmeden İsrail’e gelmeyeceğim
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cuma günü Kopenhag zirvesinde gizli bir toplantıyla bir araya geldiği İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e, Gazze Şeridi’ndeki insani koşulları iyileşmeden İsrail’ gelmeyeceğini söyledi.
--İsrail-Lübnan gerginliğinin sebebi Türkiye'nin saldırıların önüne geçmesi olabilir
Yaklaşık iki ay önce, Türkiye’deki İsrail hedeflerine düzenlenecek Hizbullah saldırılarının Türk güvenlik güçlerince durdurulması bu yaz ve sonbaharda İsrail’in Lübnan sınırındaki Hizbullah ile arasındaki tansiyonun gerilmesine neden olmuş olabilir.

INFORMATION ANALYTIC AGENCY
-Edward Nalbandian: Ermenistan Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor
Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandian, Türk gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ve Türkiye’den de benzer bir eğilim sezdiklerini dile getirdi.

AFP
--Türkiye’den AB üyeliği yolunda küçük adımlar
Türkiye Pazartesi günü Kıbrıs konusunda net bir uzlaşmaya varılmaması ve bazı üyelerinde çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu büyük bir ülkeyi kabul etmeme taraftarı olmasından dolayı, üyeliğe yine çok fazla yaklaşamayacak.

THE NEW YORK TIMES
-Afganistan Kabinesi’nde çok fazla değişiklik yok
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Cumartesi günü parlamentoya sunduğu aday listesinde çok fazla değişiklik yapmadı. Batı ülkeleri tarafından desteklenen isimleri kabinede tutmaya devam eden Karzai, aynı zamanda son başkanlık seçiminde adı yolsuzluk vakalarına karışan adayları da listesinde tutmaya devam etti.
--Avrupa sınırlarını Balkanlara açıyor
Avrupa Birliği, 20 yıl vize istedikten sonra Pazar gününden sonra sınırlarını Sırplara, Makedonyalılara ve Karadağlılara açıyor. Birliğin bu hareketi, 27 ülkelik kıtada ilişkilerin samimileşmesi adına büyük bir adım olarak kabul ediliyor.
--İran’ın en muhalif dini lideri Muntazeri öldü
Ülkenin resmi medya kaynakları, İran’ın önde gelen dini liderleri Büyük Ayatullah Hüseyin Ali Montazeri’nin 87 yaşında vefat ettiğini belirtti.

THE WALL STREET JOURNAL
--General Motors, Saab birimini kapatacak
ABD’nin en büyük otomobil üreticilerinden General Motors Co. Saab birimini kapatacak. Şirketin bu hareketi, İsveç’in en köklü şirketlerinden biri ve küçük ama sağdık bir takipçi grubu olan bir markanın tarihe gömülmesine neden olacak.
--İranlı askeri savcılardan cinayet iddiası
İranlı askeri savcılar, Kahrizak’taki bir karakolda üç kişinin işkence sonucunda hayatlarını kaybettiklerini iddia etti. Savcıların bu iddiası, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümetinin bugüne kadar cezaevi ölümlerine yönelik yaptıkları açıklamaların sorgulanmasına neden oldu.
--Eurostar yolcuları tünelde mahsur kaldı
İngiltere ile Fransa arasında seferler düzenleyen Avrupa’nın önde gelen demiryolu şirketlerinden Eurostar’a ait bir tren, Kanal Tüneli’nde dört trenin arızalanmasının ardından yolda kaldı ve Cumartesi sabahı 2 binden fazla yolcusunu saatlerce tünelde mahsur bıraktı.

THE FINANCIAL TIMES
--İklim konferansı anlaşmazlıkla sonlandı
Kopenhag’da düzenlenen uluslararası iklim konferansı, Cumartesi günü dünyanın önde gelen ekonomilerinin daha sonraki bir zamanda imzalanacak bir anlaşmanın temelini oluşturacak sınırlı bir anlaşmayı desteklemesi yüzünden net bir anlaşmaya varılmadan sonlandı.
--Karzai yeni kabinede favorilerini tutmaya devam etti
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, yeni kabine adaylarında önemli teknokratlarını tutmaya devam etti.
--İrlanda kapılarını hedge fonlara açıyor
İrlanda hükümeti, özellikle Cayman Adaları ve diğer vergi cennetlerindeki hedge fonlarının Dublin’e yatırım yapmasını kolaylaştıracak bir yasayı onayladı.

HAARETZ
--ABD: İsrail’in Şalit anlaşmasında El Fetih mensubu suçluları bırakmasını istiyoruz
İsrail Savunma Kuvvetleri askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması için görüşmeler yapan yönetim ekibi, Hamas’ın anlaşma şartlarını kabul etme konusunda fikir ayrıkları yaşadıkları söyleniyor.
--İsrailliler Obama’yı neden sevmiyor
Haaretz, üç Ortadoğu uzmanıyla ABD’nin Ortadoğu politikasın, İsrail ile olan ilişkilerini ve olası İran senaryolarını inceledi.
--Dünya İran’ı bombalamadan da değiştirebilir
İran dünya genelinde bir tehdit unsuru olarak algılansa da, ülkeye diplomatik bir diyalog ile de yaklaşılabilir.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Merkel İklim Zirvesi'ni savundu
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da sonuçlanan İklim Zirvesi'nin anlaşmayla sonuçlanmamasını çevreciler, bilim insanları ve bazı politikacılar, "Yüz karası", "silik anlaşma" gibi kelimelerle eleştirdi. Bu eleştirilere rağmen Başbakan Angela Merkel, İklim Zirvesi sonucunda çıkan metni savundu. Merkel'e göre Kopenhag Zirvesi, iklim için atılan önemli bir ilk adım.
--Guttenberg yeni Afganistan stratejisi açıkladı
Kunduz'da 142 sivilin ölümüyle sonuçlanan operasyon sonrası istifaya zorlanan Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg Agfanistan'la ilgili yeni bir strateji üzerinde çalıştıklarını söyledi. Guttenberg'in yeni stratejisinde Taliban'la görüşmek bile var.

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG
--Senato sağlık yasası kabul etme aşamasında
ABD Senatosu, yarın sabah erken saatlerde ülkede son kırk yılda görülen en kapsamlı sağlık sistemi değişikliğini oylamak için toplanacak.
--Obama’nın iklim anlaşması çevrecileri memnun etmedi
ABD Başkanı Barack Obama, Çin ve diğer 20 ülke ile yapılan iklim değişikliği anlaşmasının, küresel ısınma adına daha önce görülmemiş bir gelişme olarak kabul etti ancak dünya genelindeki çevreci gruplar, bu açıklama ve desteklenen sınırlı anlaşmayı büyük bir başarısızlık olarak kabul ediyor.
--ABD’de tüketici harcamaları ekonominin güçleneceği inancıyla arttı
ABD’de tüketiciler Kasım ayında daha fazla kazanıp, daha fazla harcama yaptı. Yaşanan bu harcama artışı perakendecilerin ve işletmelerin ülke ekonomisinin 2010’da iyileşme hızını artıracağı inancına kapılmasına neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!