Bugün Dünya Göçmenler Günü

Güncelleme Tarihi:

Bugün Dünya Göçmenler Günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 12:20

BUGÜN Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 18 Aralık 1990 tarihinde Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nu imzaladığı gün.

Haberin Devamı

Göçmen hakları savunucularının verdiği uzun mücadele sonucunda, uluslararası kamuoyunun dünya çapında göçmen haklarını tanıdığı gün olarak kabul edilen 18 Aralık günü, 1997 yılında Filipinli ve Asyalı göçmen organizasyonları tarafından Uluslararası Göçmen Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başladı. İlk Uluslararası Göçmenler Günü etkinlikleri Filipinlerin başkenti Manila’daki BM binasında, yerel idareciler, yabancı diplomatlar ve uluslararası sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. 18 Aralık günü daha sonra BM tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edildi.

KILIÇ : SÖZLEŞME ONAYLANSIN

Dünya çapında kutlanan “Göçmenler Günü” dolayısıyla bir açıklama yapan Yeşiller Partisi Federal Milletvekili, Göç ve Entegrasyon Sözcüsü Memet Kılıç, “Bundan 20 yıl önce Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantısında göçmen işçilerin ve ailelerinin haklarının korunmasına ilişkin sözleşme karara bağlanmıştı. Almanya’nın bu sözleşmeyi halen imzalamamış olması içler açısı bir durum teşkil etmektedir. Devletimiz üzerine düşen görevi yapmalı ve sözleşmeyi artık onaylamalıdır. Federal Hükümet göçmenlerin haklarını savunmayı ve onları korumayı ciddiye almalı ve öncelikli görev edinmelidir. Aile birleşimi için eşlerinden istenen Almanca bilgisi koşulu kaldırılmalı. Ailece bir arada yaşama hakkı Almanya’da herkes için herhangi bir koşula bağlı olmaksızın tanınmalıdır. Birçok Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da AB vatandaşı olmayanlar için de yerel seçimlere katılım hakkı verilmelidir. Özellikle yaşlı göçmenler için vatandaşlığa geçiş şartları kolaylaştırılmalı. Almanya’da yıllarca canını dişine takıp çalışan, vergi ödeyen emekliler herhangi bir koşul istemeden Alman pasaportu alabilmeliler. Almanya’da en kötü şartlar altında yaşayanlar ise 'kağıtsızlar' olarak nitelenen yurtsuz göçmenler. Bu insanların medikal bakım hakları garantiye alınmanın yanı sıra statülerinin açığa çıkacağından korkmadan haklarını yasal olarak da arayabilmeleri sağlanmalıdır. Ülkemizde yaşayan ‘kağıtsızların’ temel haklarını kullanabilmeleri için oturum yasasının 87. maddesinin 2. paragrafında yer alan ihbar yükümlülüğü kaldırılmalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!