Bu yıl Noel’de çam ağacını ışıklandırmak yok!

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl Noel’de çam ağacını ışıklandırmak yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2022 10:24

Rusya’nın, gaz tedarikini tamamen kesmesinin ardından ciddi tasarruf tedbirleri alan Almanya’da, yaklaşan Noel dönemi için özel hanelere çağrı yapılarak çam ağaçlarının ışıklandırılmaması istendi.

Haberin Devamı

RUSYA’nın, ‘Kuzey Akımı 1’ boru hattındaki gaz tedarikini tamamen kesmesinden sonra kış aylarında enerji sıkıntısı tehdidiyle karşı karşıya olan Almanya’da her türlü tasarruf tedbirleri gündeme gelmeye başladı. Kamu binalarında ısının düşürülmesi ve belli bir saatten sonra ışıkların kapatılması, büyük şehirlerde anıtların ışıklarının kesilmesi tedbirleri alınmıştı. Şimdi ise yaklaşan Noel dönemiyle ilgili özel hanelere yönelik elektrik tasarrufu çağrısı yapıldı. Almanya’da kasım ayından başlayarak aralık sonuna kadar devam eden Noel döneminde evlerde kurulan çam ağaçları ve pencereler, dekoratif amaçlı ışıklarla süsleniyor. Almanya Çevre Örgütü bu yıl olağanüstü şartlardan dolayı özel konutlarda Noel döneminde süs amaçlı ışıklandırmanın yapılmaması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

YILDA 600 MİLYON KİLOVAT SAAT...
Çevre Örgütü Direktörü Jürgen Resch, yaptığı çağrıda, bunun şehirlerde ve belediyelerde olduğu kadar özel konutlarda da doğal bir konu olması gerektiğini söyledi. Resch, “Ukrayna’daki savaş ve enerji sıkıntısının yanı sıra iklimin korunması açısından da bir an için durup düşünmeliyiz” derken, bu dönemdeki elektrik tüketimine dikkati çekti. Resch, Noel zamanında sadece özel konutlardaki süs amaçlı aydınlatma sistemlerinin yılda 600 milyon kilovat saatten fazla elektrik tüketimine neden olduğunu söyledi ve bunun da 400 bin nüfuslu orta ölçekli bir şehrin bir yılda tükettiği enerjiye karşılık geldiğini vurguladı.

AVUSTURYA’DA DA TARTIŞILIYOR
Özel hanelere ek olarak belediyelerde de Noel ışıklandırması konusunda ek tasarrufların olması gerektiğini belirten Resch, “Belki de bu, belediye başına bir ışıklı ağaca indirgenebilir” derken, toplu halde bilinçli bir şekilde ışıklandırmadan vazgeçilmesi, tasarruf edilmesi ve dayanışma gösterilmesinin Noel dönemini çok özel bir hale getirebileceğini kaydetti. Enerji krizi nedeniyle Noel ışıklarının kullanılmaması Avusturya gibi diğer ülkelerde de tartışılıyor. Ticaret birliği tarafından yapılan bir ankete göre, buradaki birçok perakendeci elektrik maliyetlerindeki keskin artış nedeniyle kendi inisiyatifleriyle Noel ışıklandırmasından tasarrufa gitmeyi planlıyor. Berlin eyaleti bu yıl kentin merkezinde yaklaşık 2.5 kilometre uzunluğundaki ana caddede ağaçların ışıklandırılmasından vazgeçildiğini ve bunun finanse edilmeyeceğini duyurmuştu.

BAKMADAN GEÇME!