Bu maça kalp dayanmaz

Güncelleme Tarihi:

Bu maça kalp dayanmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 11:31

EURO 2012'de Çarşamba günü oynanacak Almanya-Hollanda derbisi nefesleri kesecek. Futbol yanında yıllardan beri her iki ülke arasında olaylarıyla da dikkatleri üzerine çeken bu karşılaşma heyecanla beklenmekte. Zira geçmişe bakıldığında Hollanda ile Almanya arasındaki maçlar iki ezeli rakibin amansız mücadelesi şeklinde geçmiş.

Haberin Devamı

Dünya futbolunun ön sıralarında yer alan iki takımı Almanya ve Hollanda'nın EURO 2012'de 13 Haziran Çarşamba günü oynayacakları derbisi nefesleri kesecek. Futbol yanında yıllardan beri her iki ülke arasında olaylarıyla da dikkatleri üzerine çeken iki ülkenin bu karşılaşması heyecanla beklenmekte.

Zira geçmişe bakıldığında Hollanda ile Almanya arasındaki maçlar iki ezeli rakibin amansız mücadelesi şeklinde geçmiş. Hatta dostluk maçları bile günlerce spor kamu oyununu işgal etmişti. 1910 yılından beri oynanan iki takım arasındaki mücadelelerde Almanya 14, Hollanda 10 kez kazandı. 14 maç ise berabere kapandı. Almanya rakip filelere 38 maçta 75 gol gönderirken kalesinde 63 gol gördü.

38 yıllık derbiler

Hollanda ile Almanya arasında yapılan maçlar pekte dostluk havasında geçmiyor. Ezeli iki rakip gerek bir turnuvada gerekse bir hazırlık maçında karşılaştıklarında kazanmak için sadece iyi futbol değil gereken her şeyi yapıyorlar. Bu rekabetin temelleri ikinci dünya savaşı yıllarına uzanıyor.

Almanya'nın Hollanda'yı işgal ettiği ikinci dünya savaşı sıralarında Hollanda'lı bir futbolcunun 1943-1945 yılların arasında Hertha Berlin forması giymesiyle ipler kopmuş. Hollanda futbol federasyonu düşmanla işbirliği yaptığı için 1947 yılına kadar futbolcuya ceza vermişti. Almanya'nın Köln'de Hollanda karşısında ezici bir üstünlükle 7-0 galip gelmesi tüm Hollandalılırın hala benliklerinden silinmiş değil.

Futbol mücadelesi ise 1974'de başladı

1970 yılında Feyenoord Rotterdam'ın Avrupa Şamiyon Kulüpler Kupası'nı kazanmasıyla başlayan Hollanda futbolundaki ilerleme Almanları korkutmaya başlamıştı. Dünya futboluna damga vurmuş iki ülke olan Hollanda ile Almanya'nın ilk büyük futbol buluşması ise 1974 yılında Almanya'da oldu. Alman Bild gazetesi final öncesi, "Cruyff= Şampanya, çıplak kadınlar ve soğuk duş" manşetiyle köze ateş atıp alevlendirmişti.

1974 Dünya Futbol Şampiyonası'nda Hollanda Münih'deki finalde üstün futboluna rağmen Almanya'ya 2-1 kaybetti. Almanya'nın Dünya Şampiyonu olmasını hazmedemeyen Hollandalılar "Almanlar, Hollanda'yı ikinci kez işgal ettiler. Bu bütün yenilgilerin en büyüğü, hatta anası oldu " yorumlarını yaptılar. Hatta babası, kardeşleri ve bazı akrabaları ikinci dünya savaşı sırasında Almanlar tarafından öldürülen Hollanda'lı milli futbolcu Willem van Hanegem'ın "Almanlardan nefret ediyorum." demesiyle açıkça düşmanlık ilanı gözüküyordu.

Maçlar hep olaylı geçiyor

Almanya- Hollanda arasındaki futbol rekabeti 1978 yılında bu defa Arjantin'de dünya futbol şampiyonasında bir kez daha karşı karşıya geldi. Bu maçta Alman Hölzenbein ile Hollandalı Nanninga birbirine girmişti. 2-2 biten 2. tur maçları sonunda Almanya şampiyonaya veda ederken Hollanda finale yükselmiş finalde ise ev sahibi Arjantin'e 3-2 mağlup olmuştu. 1980 Avrupa futbol Şampiyonasında Hollandalı Johnny Rep'in Alman milli kaleci Toni Schumacher'i birlikte çıktıkları hava topu mücadelesinde karnından tekmelemesi ateşe benzin dökmek gibi olmuştu.

Rövanşlar gecikmedi

1980 Avrupa Şampiyonası'nda Almanya Hollanda'yı grupta 3-2 mağlup ederek hem rövanşı hemde Avrupa Futbol Şampiyonu olarak Hollanda'nın karşısında öne geçme süksesini yaptı. Hollandalılar ise ve 1980 yıllarındaki yenilgilerin acısını 1988 Avrupa futbol Şampiyonası'nda aldılar. Almanya'nın düzenlediği turnuvada Almanya'yı yarı finalde 2-1 yenerek kendi ülkelerinde kupanın dışına ittiler.

Ardından da finali kazanarak Avrupa şampiyonu oldular. Hollanda bu zaferi kutlarken gündemde Koeman'ın formasını değiştirdiği Alman milli futbolcu Olaf Thon'un formasıyla poposunu silmesi ise daha öndeydi. Ayrıca ünlü golcü Marko van Basten'de yarı final maçı sonrası, "Özellikle bu iğrenç Almanları final yolunda saf dışı bırakmak mükemmel bir duygu "diye konuşması da unutulmazlar arasında yerini almıştı.

1990'da tükrük olayı

İtalya'daki 1990 Dünya Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finalinde karşı karşıya gelen ve Almanya'nın 2-1 galip geldiği Hollanda maçına ise oynanan futboldan çok Hollandalı Rijkaard'ın Alman Milli Rudi Völler'e tükürmesi ve iki futbolcunun da oyundan atılması damgasını vurmuştu. İtalya'da Dünya şampiyonu olan Almanya EURO 1992'de Hollanda'ya 3-1 mağlup olarak elenince Hollanda rövanşıda almış oldu.

2002 yılında Hollanda ile aynı grupta elemeler oynayan Almanya rakibinin kupaya katılmasını engelleyince Almanlar "Dünya Kupasına Hollanda'sız gidiyoruz" şarkılarını söylemişlerdi. 2004 yılında 1-1 sona eren Avrupa şampiyonasında ise centilmenlik ön plana geçmişti. Son yıllarda iki takımın mücadelelerinde fazla olay olmasada heyecan ve kimin üstün olduğu iddiası kesinlikle dorukta oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!