Bu korku yersiz

Güncelleme Tarihi:

Bu korku yersiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 00:00

AB’NİN Leonardo da Vinci eğitim projesi kapsamında iki buçuk aydır Almanya’nın Regensburg kentinde kalan Türkiye’den bir grup öğrenciyle konuşuyorum. 15, 16 yaşları arasındalar.

Haberin Devamı

Tokat’ın Reşadiye kazasından geliyorlar. Hemen hepsi Tokat sınırları dışına bile çıkmamış. İlk kez yurtdışına seyahat ediyorlar. Pırıl pırıllar. Beyinleri birer fotoğraf makinesi gibi. Her ayrıntıyı, her farklılığı resmediyor ve birer birer beyne albümlüyor.

Hepsinin ortak izlenimi: “Almanlar soğuk insanlar önyargısıyla geldik, ama onların samimi ve misafirperver oldukları duygusuyla dönüyoruz. İnsanlar nazik. Yolda yanlışlıkla birine çarpsalar, özür diliyorlar. Yardımseverler. Burdaki özgür yaşamdan çok etkilendik. Almanya’yı kalbimize yerleştirdik.”

Gezilerini noktaladıkları veda gecesine burada tanıştıkları Almanları da çağırmışlar. İçlerinde vedalaşırken ağlayanlar var. Kız öğrenciler çok modern. Giyim tarzı ve hareketleriyle Alman davetlilere Avrupalı olduklarını gösterme çabası içindeler. Genç bayan öğretmenleri Almanlarla aksansız İngilizce konuşuyor.

İki buçuk aylık Almanya ziyaretinin bu öğrencilerin hayatındaki yeri yıllara sığmaz. Bu ziyaret Almanya için de büyük bir kazanım. Öğrencilerin hepsi birer Almanya ve Avrupa hayranı olarak döndü Türkiye’ye. Aslında Avrupa, çağdaş yaşam, demokrasi ve bireyin özgürlüğü gibi değerlerin başka ülkelerde de gelişmesini istiyorsa, bu tür seyahatleri teşvik etmeli. Ama ne yazık ki, vize şartı insanların bu değerleri tanımasının önünde aşılması zor bir duvar.

Almanya’da Münih, Hollanda’da Haarlem İdari Mahkemeleri’nin arka arkaya aldığı, Türklere vizesiz seyahat kararı bu yönde çok önemli bir gelişme. Karara itiraz etmek, bu değerlerin tanınmasına karşı çıkmakla eşdeğer.
Türkler arasında da karara kaygıyla bakanlar var. Korkuları şu: Vize kalkarsa, çok sayıda Türk Almanya’ya ve Avrupa ülkelerine gelir. Burda kalmanın yollarını arar. Bizi zora sokar. Avrupa’nın vize gerekçesi de aynı: Türkler buraya akın eder.

Ne 1980’de Türklere vize şartı getiren Almanya 1980’lerin Almanyası ne de Türkiye aynı Türkiye. Almanya’da ekonomik yaşam eskisi kadar kolay değil. Geriye göç o nedenle daha fazla. Almanya’ya seyahat eden bir Türk, burda trene, otobüse, metroya binecek. Burda fırından ekmek alacak, kahve içecek. Alman ekonomisine döviz bırakacak. Vize seyahatinden en karlı çıkan Almanya olacak. Türklerin de Avrupa’ya aidiyat hissi artacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!