Brexit, büyük bir istihdam açığı yarattı

Güncelleme Tarihi:

Brexit, büyük bir istihdam açığı yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2023 17:06

Ekonomi uzmanları, İngiltere’nin AB’den çıkış sonrası uygulanan göç kurallarının, ülkede istihdam açısında 330 bin kişi civarında bir açık yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

DÜŞÜNCE kuruluşları Değişen Avrupa-İngiltere ve Avrupa Reformu Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışla (Brexit) birlikte sonlandırılan AB vatandaşlarına serbest dolaşımın, ülkede yaşanan iş gücü açığının büyük bir nedeni olduğu belirtildi. Yeme içme, perakende, inşaat ve ulaşım sektörlerinde düşük vasıflı personel ihtiyacının büyük bir darbe aldığı belirtildi. Raporda, Eylül 2022 itibariyle AB kökenli işçilerin gidişiyle yaşanan 460 bin kişilik açığın, AB dışından gelen 130 bin dolayındaki iş gücüyle kapatılamadığı kaydedildi. Raporun yazarlarından Prof. Jonathan Portes ve John Springford “Genel olarak sistem, AB’den ayrılma yanlılarının söz verdiği gibi işliyor” dedi. Yazarlar, sistemin ekonominin düşük vasıflı çalışanlara ihtiyaç duyan kesimlerindeki iş gücü açığını kapatmak için çok külfetli olduğunu vurguladı. Portes ve Springford, ayrıca, göç eğilimlerinde yaşanan büyük değişimin Brexit’in genel bir özelliği olduğuna dikkati çekti ve “İngiltere’deki istihdam piyasasına etkisi çok büyük olacak” dedi. Raporda, iş gücü açığı yaşayan sektörlerin otomasyona daha büyük yatırım yapabileceği belirtilirken, “Ancak daha yüksek maaşlar ve fiyatlarla büyük ihtimalle üretim daha da azalacak ve otomasyona geçilmesi daha da zorlaşacak” denildi.

Brexit, büyük bir istihdam açığı yarattı
FECİ SONUÇLARLA KARŞILAŞILDI
İngiltere Ticaret Odası’ndan Jane Gratton da “Siyasetçiler, İngiltere dışından ihtiyaç duyduğumuz işçiler konusunda gerçekçi olmalı. Brexit, sınırlarımızı kontrol etmemizi sağladı ancak hükümet, gerekli çalışanları bulmakta zorlanan sektörlere yardımcı olmalı” dedi. Ülkenin en büyük süpermarket zincirlerinden ASDA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Stuart Rose da ‘İngiltere’nin, Brexit’in feci sonuçlarıyla karşılaştığını ve Londra’nın Brüksel ile daha yakın ticari ilişkiler geliştirmesi gerektiğini’ belirtti. Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan da geçtiğimiz günlerde Brexit’in istihdam piyasasında oluşturduğu ‘büyük hasarı’ kınamış ve başkentin kendi göç kurallarını koyması gerektiğini söylemişti.

BAKMADAN GEÇME!