Boydan boya otoban

Güncelleme Tarihi:

Boydan boya otoban
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 17:10

Yunanistan Türkiye sınırına kadar boydan boya otoban. Otobanlar ücretsiz, geniş ve çok bakımlı. Ancak otobanda sabit radarlar var. Otoban üzerinde benzin istasyonları yok.

Haberin Devamı

Yunanistan’a Makedonya sınırındaki Evzoni sınır kapısından giriyoruz. Burdan itibaren Türkiye sınırına kadar otoban tamamlanmış. Yol boydan boya çok geniş ve bakımlı otoban. Otobanlar ücretsiz. Otobanda benzin istasyonları bulunmuyor. Benzin almak için otobandan çıkıp en yakındaki yerleşim yerine girmek gerekiyor. Yunanistan’da öğlen yemeğinde her tarafın kapalı olduğunu unutmayınız.

YOL AYIRIMINI KAÇIRMAYIN
Türkiye’ye gitmek için yol ayrımlarını kaçırmayın. Evzoni sınır kapısından girer girmez Atina istikametini, ardından sırasıyla Selanik ve Kavala istikametini takip etmek gerekiyor. Selanik’e 10 km kala Kavala kavşağını kaçırmayın. Kavala’dan sonra sırasıyla A2 numaralı otobanda Xanthi (İskeçe), Komotini (Gümülcine) ve Alexandroupolis (Dedeağaç) istikametini takip ederek, Yunanistan’ın Kipi sınır kapısına varıyoruz. Burdan Türkiye’ye İpsala sınır kapısından giriş yapıyoruz. Geri dönüşte Makedonya üzerinden dönecekler dikkat: Selanik’e yaklaşırken, Makedon levhasını değil, Skopje (Üsküp) levhasını takip edin. Yunanistan Makedonya’yı bu adla tanımıyor. Otobandaki Makedon levhası sizi Selanik havalimanına götürüyor. Burdan 25 km’lik yolu geri dönmeniz gerekiyor.

RADARLARA DİKKAT
Yunanistan’da arabayla yolculuk çok keyifli. Sahil boyu manzara çok güzel. Yollarda öteki ülkelerde gördüğümüz trafik kontrollerine de rastlamıyoruz. Ama sabit radarlar var. Makedonya’dan girdikten yaklaşık 10 km sonra, Kilkis yol ayrımını geçer geçmez, ilk sabit radar, burdan 5 km sonra ikinci sabit radar geliyor. Yol üzerindeki radar resimli levhalar, önceden radar kontrolü olduğunu uyarıyor. Kavala otobanına girince, navigasyon 3. radar uyarısını veriyor. Limiti 60 km aşmanın cezası 83 Euro. Polis para tahsil etmiyor. Cezayı bankaya yatırmak gerekiyor. Yunanistan AB üyesi olduğu için para cezasını ödemediğiniz takdirde ceza miktarı yükseliyor.

VİZE YOK
Yunanistan AB ülkesi olduğu için Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ancak Yeşil pasaportlar için vize gerekiyor.

Yunanistan’da ekonomik kriz kendini hissettiriyor. Fiyatlar önemli ölçüde düşmüş. Oteller geçen senelere kıyasla yarı yarıya ucuz.

Kavala’ye geldiğinizde vaktiniz varsa, şehre girip Kavala kalesine çıkarak, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın müze olan evini ziyaret etmenizi ve ünlü Kavala kurabiyesi almanızı tavsiye ederiz.

ÖNEMLİ TELEFONLAR
Selanik Başkonsolosluğu: 0030 23 10 24 84 52
Gümülcine Başkonsolosluğu: 0030 25 310 83 420
Yunanistan polis: 100
İlkyardım: 112
Otomobil Kulübü ELPA: 10400

YUNANCA SÖZLÜK (Türkçe okunuşuyla)
Kalimera: İyi günler
Yasu: Hoşçakalın
Evharisto: Teşekkürler
Psomi: Ekmek
Voitiya: İmdat
Nero: Su
Kafe: Kahve
Posokane: Ne kadar
Arnisyo: Kuzu eti
Ohi: Hayır
Ne: Evet
İpsarya: Balık
Meze: Meze

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!