Bosna'da savaş kurbanları için toplu cenaze töreni

Güncelleme Tarihi:

Bosnada savaş kurbanları için toplu cenaze töreni
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2011 14:06

Bosna-Hersek’te, 1992-1995 arasındaki savaş sırasında Vlasenica kentinde katledilen ve cesetleri toplu mezarlarda bulunan 18 kurbanın cenazesi toprağa verildi.

Haberin Devamı

Bosna-Hersek’in doğusunda yer alan Vlasenica kenti yakınlarındaki Rakita Mezarlığı’nda düzenlenen törene, kurbanların aileleri ve yakınları ile Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, çeşitli yetkililer ve çok sayıda Boşnak katıldı.

Bosna-Hersek İslam Birliği’ni temsilen törene katılan İsmail Smayloviç, 18 kurbanın toplu olarak kıldırdığı cenaze namazının ardından yaptığı konuşmada, bugün toprağa verilenlerin ölümünün normal olmadığını ifade ederek, ”Onların ölümü insan aklının ürünüdür. Bu katliamları hatırlamak gerekir. Bizlerin bu yaşananlardan ders alması gerekir” dedi.

Bakir İzzetbegoviç, Boşnakların savaşa zayıf ve örgütsüz bir şekilde yakalandığını belirterek, ”Boşnaklar bir daha asla zayıf ve örgütsüz olmayacaktır” diye konuştu. Adaletin er geç yerini bulacağına işaret eden İzzetbegoviç, savaş suçlularının tamamının yakalanması için gayret göstereceklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından, en genci 17, en yaşlısı 73 yaşındaki kurbanın cenazesi yakınlarınca toprağa verildi. Cenazelerin toprağa verilişi sırasında kurbanların yakınları gözyaşı döktü.

Bosna’daki savaş sırasında Vlasenica kentinde Sırp Çetniklerce, çok sayıda Boşnak katledildi. Rakita Mezarlığı’na, katledildikten sonra toplu mezarlara gömülen 266 Boşnak’ın cenazesi önceki yıllarda toprağa verilmişti.

Bosna-Hersek’te savaş zamanında katledildikten sonra cesetleri toplu mezarlara gömülen kurbanlardan bugüne kadar 20 bininin cesedine ulaşıldı.

Yaklaşık 10 bin savaş kurbanını bulmak için ülke genelinde çalışmalar devam ediyor. Srebrenitsa kentinde temmuz ayında yapılan anma törenlerinde ise yaklaşık 750 kurbanın cenazesi toprağa verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!