Boşanmak isteyene yeni düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Boşanmak isteyene yeni düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 10:54

14 Avrupa ülkesinde 21 Haziran’dan itibaren boşanma yasasında yeni düzenlemeye gidildi. Bu ülkelerde yaşayan çiftler, boşanmak için kendi ülke veya yaşadıkları ülkenin yasalarına göre boşanabilecekler.

Haberin Devamı

AVRUPA’da 14 ülkede 21 Haziran’dan itibaren boşanma yasalarında yeni düzenlemeye gidildi. Düzenlemeye göre boşanacak çiftler, kendi ülkelerindeki yasa veya yaşadıkları ülkenin yasasını tercih edebilecek.

Türk vatandaşlarının boşanmayı Türkiye’de tanıtmak için tenfiz davası açması zorunluluğu sürüyor. Münih’te Sanas avukatlık bürosundan aile hukuku uzmanı avukat Özgür Aktaş yeni uygulamayı bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı. Avukat Aktaş şu bilgileri verdi:

“Eskiden Almanya’da iki Türk vatandaşı çift boşanmak istediği zaman, mahkemeler Türk yasalarını uyguluyordu. Eğer çiftlerden biri Türkse, o zaman Alman yasası geçerliydi. Ancak 14 AB ülkesinde değişikliğe gidildi. 21 Haziran tarihinden itibaren yeni uygulama yürürlüğe girdi. Buna göre ikisi de Türk vatandaşı olan bir çift boşanmak istediği zaman Türk yasaları değil, Alman yasalarına göre boşanabilecekler. Yani 14 AB ülkesinde Türk vatandaşı olan çiftler ilk etapta Türk yasalarına göre değil, yaşadıkları ülkenin yasalarına göre boşanabilecek.

Eğer çiftler Türk yasalarına göre boşanmak istiyorsa, bu durumda noterden tasdikli bir belgeyle mahkemeye başvurması gerekecek. Türk yasalarına göre boşanmak için çiftlerin bir yıl ayrı yaşaması gerektiği şartı aranmıyor. Boşanmak isteyen Türk vatandaşı çiftler şimdi Alman yasalarındaki şartları yerine getirmek zorunda. Boşanmayı Türkiye’de tanıtmak için tenfiz davası açma mecburiyeti devam ediyor. Yeni uygulamaya Türk yargıçları nasıl bir reaksiyon gösterecek, bilinmiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!