Boşandığı karısını arıyor

Güncelleme Tarihi:

Boşandığı karısını arıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2010 11:17

Alman eşinden boşandıktan sonra kararı Türkiye'de tanıtmaya çalışan Musa Yeşilyurt, "Eski eşimin izini kaybettiğim için 19 yıldır Türkiye'de bir türlü boşanamıyorum" dedi. Avukat Ayman, Yeşilyurt'ın Türkiye'de tanıma ve tenfiz davası açarak eşinden boşanabileceğini söyledi.


ALMANYA
'da 1991 yılında mahkeme kararı ile Alman eşinden boşanan Ordulu Musa Yeşilyurt (55) şu anda 43 yaşındaki Petra M. isimli eski eşini bulamadığı için Türkiye'de boşanamıyor. Eski eşinden kalan 22 yaşındaki Natasha isimli kızını da bir buçuk yaşından beri hiç göremeyen Yeşilyurt, bunca yıldır aramalarının sonuç vermediğini belirterek, “Ben şuan Türkiye'de kalıyorum. Ancak eski eşimi ve kızımı aramak için sürekli Köln'deki kız kardeşimin yanına gelip gidiyorum. Özellikle Kiel ya da çevresindekilerden eski eşimi ya da kızımı tanıyan varsa lütfen haber versinler” diye konuştu.

Adresi değişmiş
Yıllar geçtikçe ümidinin azaldığını ancak mücadeleden hiç vazgeçmediğini de sözlerine ekleyen Musa Yeşilyurt şunları söyledi: “1991 yılında Almanya'da boşandım. Boşandıktan sonra vize alamadığım için sınır dışı edildim. Türkiye'de tekrar evlenmeye kalktığımda bir de öğrendim ki Almanya'daki boşanmaları Türkiye kabul etmiyormuş ve Türkiye'de tekrar boşanma davası açmam gerekiyormuş. Eski eşimi Almanya'da aramaya başladım ancak Kiel kentindeki eski adresinde bulamadım."

Resmi tebligat yapılabilir
Köln Barosu avukatlarından Ali Ayman: “Almanya'daki boşanma işlemlerinin Türkiye'de tanıtılması için Türkiye'de bir avukat aracılığıyla tanıma ve tenfiz davası açılması gerekir. Alman mahkemesinin verdiği belgelerin Türkçe tercümesi yapılarak mahkemeye başvurulur. Davayla ilgili olarak karşı tarafın adresine bir tebligat gönderilerek cevap beklenir. Karşı tarafın onayı alındıktan sonra dava görülerek Türkiye'deki boşanma da gerçekleşmiş olur. Bu olayda Musa Yeşilyurt'un eski eşine ulaşılamaması nedeniyle Almanya'daki boşanmayı tanıtamadığını görüyoruz. Musa Yeşilyurt ilk olarak eski eşinin son oturduğu adreslerin bulunduğu belediyelere resmi başvuru yaparak adres sorgulaması yapmalıdır.

Belediyeden alabilir
Bunu Almanya'daki bir avukat aracılığıyla resmi belgelerle yapması durumunda belediyeden gerekli bilgileri alabilir. Eğer belediyedeki kayıtlardan sonuç alınmazsa son çare olarak Türkiye'de resmi tebligat başvurusu yapılmalıdır. Bunun için eski eşin adresine ulaşmak için gerekli tüm resmi işlemlerin yapıldığını gösteren tüm belgeler bir araya getirilir. Türkiye'deki avukat da tüm aramalara rağmen sonuç alınamadığını ispatlayarak resmi tebligat talebinde bulunduklarını mahkemeye iletir. Başvurunun kabul edilmesi durumunda resmi tebligat yayınlanır. Bir yılı bulan bir süreden sonra karşı taraftan yine bir cevap alınmazsa mahkeme Almanya'daki kararı tanıyarak boşanmayı gerçekleştirir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!