Boris Johson: Türkçe öğrenmeyi çok isterdim

Güncelleme Tarihi:

Boris Johson: Türkçe öğrenmeyi çok isterdim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2015 00:00

İngiltere’de 7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler için partisinin seçim çalışmalarına katılan Londra’nın Türk kökenli, Belediye Başkanı Boris Johnson, Türkçeyi çok öğrenmek istediğini ifade etti. 51 yaşındaki Boris Johnson, “Şimdilik sadece ‘çok güzel’, ‘merhaba’ ve ‘teşekkür ederim’ gibi kelimeler biliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Londra’nın Türk kökenli, Muhafazakar Partili Belediye Başkanı Boris Johnson 7 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlerde partisinin Kuzey Enfield Milletvekili adayı Nick de Bois’e destek vermek için seçim bölgesine geldi. Boris Johnson, burada “Türkçe’ye sahip çıkalım” kampanyasına katıldı.
İngiltere liselerinde öğretilen Türkçe GCSE ve A level sınavlarını kaldırılma kararını durdurmak için ‘Londra Gazete’ adlı yerel bir gazete tarafından geçen ay “Türkçe’ye sahip çıkalım” kampanyası başlatılmıştı. Başlatılan imza kampanyasına yoğun ilgi var.

Boris Johson: Türkçe öğrenmeyi çok isterdim


TÜRKÇE’NİN YANI SIRA

Sınav Hazırlama Kurulu (OCR) geçen ay aldığı karar nedeniyle 2017’den itibaren öğrenciler Türkçe dil eğitimi alamayacak ve üniversite öncesinde puan olarak kabul edilen sınavlara giremeyecek.
Kaldırılan diller arasında Türkçe’nin yanı sıra Hollandaca, Farsça ve Portekizce de var.
Türk asıllı büyük büyükbabasının dil öğretimine büyük önem verdiğini anlatan 51 yaşındaki Boris Johnson, Türkçe sınavlarının ortadan kaldırılması ile ilgili “Çok büyük bir hayal kırıklığı” ifadesi kullandı.

Boris Johson: Türkçe öğrenmeyi çok isterdim


‘HAYAL KIRIKLIĞI OLDU’

Kararın kendisini üzdüğünü belirten Boris Johnson, “Dil öğrenimine inancım tam olduğundan olabildiğince desteklememiz gerekiyor. Okullarımızda hiçbir dilin ölmesini istemiyoruz. Bana sorarsanız bu gerçekten hayal kırıklığı oldu” dedi.
Muhalefetteki İşçi Partisi, seçilmesi halinde Türkçe sınavlarını kaldırma kararını iptal edeceğini vaat etmişti.
Ancak Boris Johnson sınavı yapılacak diller konusunda son kararın OCR’ye ait olduğunu ve Muhafazakar Parti’nin OCR’nin fikrini değiştirtemeyeceğini dile getirdi.

DEDESİ ZORUNLU KILMIŞ

Osmanlı’nın son döneminde Maarif ve Dahiliye nazırlığı yapmış olan dedesi Ali Kemal’in dil öğretimine verdiği değeri kaydeden Boris Johnson; “O İngiltere’ye gelip İngilizce öğrendi. Sonrasında Türkiye’ye dönüp öldürüldüğü doğru, ancak çocukları İngilizce öğrenmeye gayret etti ve sonunda ben doğdum. Türkçe öğrenmeyi çok isterdim, şimdilik sadece ‘çok güzel’, ‘merhaba’ ve ‘teşekkür ederim’ gibi kelimeleri biliyorum. Yanlış hatırlamıyorsam, büyükbabam İstanbul okullarında Eski Yunanca ve Latince dillerinin öğretimini zorunlu kılmıştı. Bu benimseyeceğim birşey değil fakat dil öğretiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Boris Johson: Türkçe öğrenmeyi çok isterdim


TÜRK KIZI SORU SORDU

Toplantıya, Türk kökenli Belediye Meclis Üyeleri Doğan Delman, Ersin Çelebi ve Edmonton bölgesi milletvekili adayı Gönül Daniels’de katıldı.
Toplantı ardından Boris Johson’a üniversite adayı Dilem Mehmet (19) adlı bir Türk kızı, hükümetin üniversite harçlarına getirdiği dramatik zamdan bahsetti. Muhafazakar Parti’nin tekrar iktidara gelmesi halinde herhangi bir fiyat indiriminin söz konusu olup olmadığını sordu.
Boris Johnson’da, üniversitelerde eğitim kalitesinin yükseltilmesi için böyle bir uygulamaya gidildiğini aksi taktirde başka sektörlerden kesinti yapılmasının gerekliliğinden bahsetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!