‘Borç frenini’ bırak, savunmaya bak!

Güncelleme Tarihi:

‘Borç frenini’ bırak, savunmaya bak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2024 10:20

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) Başkanı Moritz Schularick, Alman hükümetini savunmaya daha fazla harcama yapmaya çağırdı. Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Schularick, hükümetin bunun için daha fazla borç alması gerektiğini belirterek, ‘borç freni’ uygulamasını eleştirdi:

Haberin Devamı

“ALMAN bütçe politikası Avrupa için bir güvenlik riskidir. Almanya’nın, savunma kapasitesindeki büyük açıkları kapatmak için öngörülebilir gelecekte ekonomik gelirin yüzde 2’si yerine yaklaşık yüzde 3’ünü savunmaya harcaması gerekecek. Bunu başarmak için hükümet ‘borç frenini’ askıya alabilir ya da yeni bir özel fona karar verebilir. Dogmatik nedenlerle yeni kredi almayı reddeden herkes partisini ülkesinin önüne koyuyor demektir.” Schularick, SPD ve Yeşiller’in aksine hükümette katı bir kemer sıkma programında ısrar eden Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’i (FDP) de eleştirdi.

‘Borç frenini’ bırak, savunmaya bak

Moritz Schularick

Haberin Devamı

‘AVRUPA YATIRIM YAPMADI’
Schularick, Avrupa’nın kendi güvenliğine yatırım yapmayı ihmal ettiğini ve ABD’nin yardımı olmadan Ukrayna’yı Rusya’ya karşı yeterince koruyamayacağını da söyledi. ABD’deki belirsizlik göz önünde bulundurulduğunda Avrupa’nın kendisini savunabilecek konumda olması gerektiğini ifade eden Schularick, daha yüksek güvenlik harcamaları ve yatırımlarını teşvik etmek için şirketlere verilecek vergi kredilerinin büyümeyi destekleyeceğini kaydetti.

ÇİN KONUSUNDA UYARDI
Schularick olası bir “Çin şoku” konusunda da uyarıda bulundu. Avrupa’nın Çin’den, cezai gümrük vergileri uygulayan ABD’den 40 kat daha fazla elektrikli otomobil ithal ettiğine dikkati çeken IfW Başkanı, ithalatın artmaya devam edeceğini düşündüğünü söyledi. Çin hükümetinin kendi endüstrisini yılda yüz milyarlarca Euro sübvanse ettiğini belirten Schularick, bunun da rekabeti bozduğunu vurguladı: “5 ya da 10 yıl içinde geleceğin tüm endüstrilerinin Çinlilerin elinde olacağını fark edebiliriz. AB Komisyonu, Çin’in sübvansiyonlarını incelemeli ve rekabeti korumak için gerekirse cezai gümrük vergileriyle bile olsa gerekli tepkiyi vermelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!