BOMBA GİBİ PATLADI

Güncelleme Tarihi:

BOMBA GİBİ PATLADI
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:18

ABD, Boston ve zehirli mektup saldırılarının ardından Teksas eyaletinin Waco kenti yakınlarındaki bir suni gübre fabrikasının havaya uçmasının şokunu yaşıyor.

Haberin Devamı

Bir yangın nedeniyle yaşandığı söylenen patlamada 5 ile 15 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Görgü tanıkları felaketin büyüklüğünü, “Nükleer patlama gibiydi”, “Burası tıpkı Irak gibi oldu” diyerek anlattı.


BOSTON Maratonu’nu kana bulayan saldırı ve Başkan Barack Obama ile bazı senatörlere gönderilen zehirli mektuplarla sarsılan ABD, önceki akşam Teksas’taki bir gübre fabrikasını havaya uçuran patlamaya kilitlendi. Teksas’ın Waco kentindeki West kasabasında, West Fertilizer gübre fabrikasında meydana gelen şiddetli patlama kasabada kasırga etkisi yarattı. Patlamada 5 ila 15 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Patlama öncesi yangına müdahale için fabrikaya giden 6 itfaiyeci de kayıp. İlk belirlemelere göre olaya saldırı değil, fabrikada çıkan yangın yol açtı. 160’tan fazla kişinin yaralandığı patlamada en az 80 bina yıkıldı ya da büyük hasar aldı. Yıkılan binalar arasında 133 kişilik bir huzurevi de var. Teksas Kamu Güvenliği Bakanlığı Sözcüsü D.L. Wilson, enkaz altında kalanlar olduğunu açıkladı. Yıkımın boyutunu anlamak üzere ev ev dolaşan yetkililer, ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

NÜKLEER BOMBA GİBİ



Olayın ardından hemen bölgeye giden Teksas Valisi Tommy Muska, “Sanki nükleer bomba patlamış gibiydi. Gökyüzünde duman bulutundan başka bir şey görünmüyordu. Şu an kesin bir sayı vermek imkansız ama muhtemelen yarın birçok kişi aramızda olmayacak” dedi. İnfilak sonrası 2700 kişinin yaşadığı West kasabasında büyük kaos yaşandı. Kasaba halkı yerel saatle 19.50’de meydana gelen felaketin çevredeki yerleşim yerlerini neredeyse tamamen yok ettiğini anlattı.

Teksas Kamu Güvenliği’nden yetkili D.L.Wilson, “Enkaz bölgesinde gezdim, evlerde arama yaptım. Burası tıpkı Irak gibi, tıpkı Oklahoma gibi” dedi.


Üstü başı kan içinde kalan genç bir adam, dehşet anlarını “Okul yıkıldı, evler yıkıldı. Korkunç bir şey” sözleriyle anlattı. Doktor George Smith, “Çatı üzerime çöktü. Tüm sokaktaki evler yerle bir oldu” dedi. Kasaba sakinlerinden Crystal Ledane ise patlamanın şiddetiyle evinin kapısının ve pencerelerin patladığını anlatarak “Çocuklarımla beraber ayakkabılarımızı bile giymeden kendimiziarabaya attık” diye konuştu. Ledane, “Yangın çok hızla büyüdü. Tam komşuma kaçmamız gerektiğini söylerken patlama oldu. O anda çığlık sesleri tüm kasabada duyuluyordu. Bu kasabada herkes birbirini tanır. Bu hepimizi yıllarca etkileyecek büyük bir trajedi” dedi.

Haberin Devamı

Zehirli gaz alarmı


Waco Emniyet Sözcüsü Patrick Swanton, toksik gaz yüklü bulutların rüzgâr nedeniyle güneye doğru hareket ettiğini ve bölgedeki havanın zehirli kimyasallar içerebileceğini açıkladı. Çevre Koruma Ajansı’na göre aynı zamanda gübre deposu olarak kullanılan fabrika gerekli ruhsata sahipti. Fabrika yönetiminin yetkililere sunduğu belgelere göre, tesiste yangın ya da patlama riski yoktu. Olay, ABD
tarihinin en korkunç endüstriyel kazalarından biri olabilir. Suni gübre yapımında kullanılan amonyum nitrat, patlama gücü oldukça yüksek bir kimyasal madde olarak biliniyor. 16 Nisan 1947’de yine Teksas’ta tonlarca amonyum nitrat taşıyan Fransa’ya ait bir kargo aracının infilak etmesi sonucu 581 kişi ölmüştü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!