Blair, Irak savaşında yapılan hatalardan dolayı özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Blair, Irak savaşında yapılan hatalardan dolayı özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2015 13:26

İngiltere eski başbakanı Tony Blair, Amerikan haber kanalı CNN’e verdiği özel röportajda Irak’ın işgaline gerekçe olarak gösterilen “hatalı istihbaratlar” ve işgalin planlanma aşamasında yapılan hatalar için özür diledi.

Haberin Devamı

İşçi Partili eski başbakan ayrıca Irak’ın ABD ve İngiliz güçleri tarafından işgalinin IŞİD’in yükselişe geçmesinde önemli rol oynadığı yönündeki iddialarda da “bir doğruluk payı bulunduğunu” kabul etti.

İngiltere’nin Irak’ın işgalinde aktif rol oynaması ile sonuçlanan olaylar zincirini inceleyip Blair yönetimindeki hükümetin bu süreçte suç işleyip işlemediğine karar verecek olan Chilcot Soruşturması’nın sonuçlarının açıklanma tarihi yaklaşırken Blair’ın 12 yıldır kaçındığı bir şeyi yaparak Irak’ın işgali sırasında yaptığı hatalar nedeniyle özür dilemesi analistler tarafından “medyayı manipüle etme girişimi” olarak tanımlandı. 

Blair, Irak savaşında yapılan hatalardan dolayı özür diledi


SORUMLULUĞUMUZ YOK DİYEMEYİZ

Pazar günü CNN Avrupa’da yayınlanacak olan röportajda Blair “Bize ulaştırılan istihbarat hatalı olduğu için özür diliyorum. Ayrıca planlama sırasında yaptığımız hatalar ve rejimi devirdiğimizde olacakları öngörememiş olmamız nedeniyle de özür diliyorum” dedi.

CNN gazetecisi Fareed Zaharia’nın “IŞİD’in yükselişinin birincil nedeninin Irak’ın işgali olup olmadığını” sorması üzerine ise ise Blair “Ben bu iddialarda doğruluk payı olduğuna inanıyorum. Elbette 2003 yılında Saddamı deviren bizlerin 2015 yılındaki durumda hiç bir sorumluluğunun olmadığını söylemek mümkün değil” dedi.

Ancak Blair’ın sözcüsü konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında eski başbakanın geçmişte de Irak’ın işgaline yol açan istihbaratların hatalı olması nedeniyle bir çok kez özür dilediğini yani “aslında yeni bir şey söylemediğini” iddia etti.

Eski başbakanın sözcüsü ayrıca Blair’ın Saddam Hüseyin’in devrilmesi ile ilgili hiç bir pişmanlık duymadığına ve verdiği röportajda da böyle bir açıklama yapmadığına dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!