Biz de bayram tatili istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Biz de bayram tatili istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2013 00:18

Bugün Kurban Bayramı... Ama Avrupa’daki milyonlarca Müslüman, bayram coşkusunu yeterince yaşayamıyor. Dini bayramları resmi tatil olarak kabul edilmediği için bayramda işe gitmek zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de bayram tüm coşkuyla kutlanırken, Avrupa’daki Türkler ise bayramı yine buruk kutlayacak. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan yaklaşık 5 milyon Türk, bayramda da çalışmak zorunda. Çünkü Avrupa ülkelerinde Kurban ve Ramazan Bayramı resmi tatil olarak kabul edilmiyor.
Almanya’da 16 eyaletin sadece ikisinde Müslümanlara ait dini bayramlar resmi bayram olarak kabul ediliyor. Bremen ve Hamburg Senatoları, İslami derneklerle devlet sözleşmesi imzaladığı için bu iki eyalette bayramlar resmi olarak kabul ediliyor. Diğer eyaletlerde ise dini sözleşme imzalanmadığı için resmi bayram olarak kabul edilmiyor. Bu yüzden çalışanlar bayramda da işlerine gitmek zorunda kalıyor.

Bremen ve Hamburg’da ise çalışanlar isterlerse bir günlük ücretsiz izin alabiliyor. Böylece bayramı yakınlarıyla bir arada yaşayabiliyor... Ülkedeki tüm eyaletlerde ise öğrenciler isterlerse ilk gün okula gitmeyip evde bayram kutlaması yapabiliyor.

Haberin Devamı

DİĞER ÜLKELERDE DE AYNI
Avrupa’nın diğer ülkelerinde de durum pek farklı değil. Avusturya, İsviçre ve Fransa dahil diğer ülkelerde de Müslümanlar bayram tatili yapamıyor. İsviçre okullarında, Müslüman çocuklar sadece velilerin yazılı başvurusu üzerine dini bayramların ilk günü idari izinli sayılabiliyor. Bu izin ‘joker’ adı verilen ve kantona bağlı olarak 2-4 gün arasında değişen genel devamsızlık hak izninden düşülmüyor. İsviçre’de çalışanlar da bayram izni yapmak isterlerse yıllık izinlerinden düşülüyor.

İsviçre’de kurbansız bayram
İSVİÇRE Kurban Bayramı’na kurbansız giriyor. İsviçre yasalarına göre hayvanın canlı kesilmesi yasak olduğundan, Müslümanlar çoğunlukla vekaletle kesimi için derneklere bağışta bulunuyor. Daha önceki yıllarda sınır kentlerinde yaşayan Müslümanlarca kullanılan diğer Avrupa ülkelerinde kurban kesip, İsviçre’ye getirme yöntemine, gümrüklerde yapılan sıkı denetim nedeniyle çok nadir olarak başvuruluyor.

Bizimkiler niye yapmıyor
MÜNİH’te yaşayan Yılmaz Sanverdi, İzzet Dölcü, Ahmet Çankaya, İbrahim Yıldırım, Cemil Güngör, Hüseyin Baysan ve Celal İncedal da bayramda tatil istiyor: “Madem bazı eyaletlerde Kurban Bayramı resmi tatil, bizimkiler niye yapmıyor?” diyor. Hepsi de emekli olan Türkler, 800 - 900 Euro maaşla Almanya’da kurban kesebilme şartlarının da çok zor olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

İlk gün tatil olsa yeter
Halis Derman, Dursun Özcan, İhsan Kılıç, Şinasi Özdemir, Muhammet Sağlam ve Süleyman Aydemir, bayramın resmi tatil sayılmasını istiyor.
“İlk günü tatil olsa yeter” diyen Türkler bir başka istekte daha bulunuyor: “Münih belediyesi mezbahanedeki toptancılarla görüşüp kurbanlık getirmelerini sağlayabilir. Hem kesimini de mezbahada yapılır.”

Neden mi markete sipariş veriyorum
Münih’te yaşayan Gülten Kula, “Neden marketten kurban siparişi veriyorsunuz?” sorumuza şu yanıtı verdi: “Eşim kurban kesmesini bilmiyor. Çocuklar çalıştıkları için izin alamıyor. Ne yapayım? Altı yıldır böyle yapıyorum. Allah niyetimizi kabul etsin.”

İşyerinden kurban için izin alamıyorum
Münih’te yaşayan Gökhan Kıraç, iki yaşındaki oğlu Kaan ile kurbanlık tosun siparişi verdi. Kıraç, “Hafta içine denk geldiği için işyerinden kurban izin alamıyorum. Üstelik gitseniz bile soğuk, yağmur ve bir yığın çalışma. Bütün gününüz gidiyor. Ama burada bayramın ikinci günü hazır şekilde gelip alıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!