Biyolojik babalar için tarihi gün

Güncelleme Tarihi:

Biyolojik babalar için tarihi gün
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2024 11:28

Federal Anayasa Mahkemesi, Almanya’da biyolojik babaların velayet hakkı konusundaki pozisyonlarını güçlendiren bir karar aldı. Mahkeme, hem ‘yasal ebeveynlerin’ hem de ‘biyolojik ebeveynlerin’ temel ebeveyn haklarına sahip olabileceği yönünde karar aldı. Yeni düzenleme yapılırsa çocuğun biyolojik babaları da nüfusta velayet hakkına sahip olabilecek.

Haberin Devamı

FEDERAL Anayasa Mahkemesi, Saksonya-Anhalt eyaletinde bağlı Halle kentinde yaşayan Tobias’ın açtığı babalık davasını ele aldı. Tobias, 2019 yılında eski kız arkadaşıyla birlikte yaşayama başladı ve Nisan 2020’de bir bebekleri oldu. Çocuk doğduktan kısa bir sonra ise çift ayrıldı. Tobias, çocuğunu görebilmek için nüfus müdürlüğüne babalığını kaydettirmek için başvurdu. Ancak o süre içinde başka bir erkekle yaşamaya başlayan çocuğun annesi buna izin vermedi ve tam tersine yeni birlikte olduğu erkek arkadaşını ‘yasal babası’ olarak nüfusa kaydettirdi. Tobias ise bunun üzerine hukuk mücadelesi başlattı ve 3 yaşında olan oğlunu iki haftada bir en az 3 saat görme hakkı elde etti. Bu süre içinde oğlu kendisine baba diye hitap etse de Tobias, resmi olarak çocuğun babası olarak nüfusuna kaydettirmek istedi. Bunun için başlattığı hukuk mücadelesinde ise önemli bir kazanım elde etti.

Biyolojik babalar için tarihi gün
YASANIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR
Anayasa Mahkemesi Başkanı Stephan Harbarth, hem ‘yasal ebeveynlerin’ hem de ‘biyolojik ebeveynlerin’ temel ebeveyn haklarına sahip olabileceği yönünde karar aldı. Bir ebeveynin çocuğunun sorumluluğunu üstlenme fırsatına sahip olması gerektiği belirtilen kararda, Meclis’in yasada düzenleme yapmasını istedi. Mevcut yasa, yeni bir düzenleme yapılana kadar ancak en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar yürürlükte kalacak. Mahkeme Başkanı Stephan Harbarth, mevcut aile yasasının biyolojik babaların temel ebeveynlik haklarını yeterince dikkate almadığını söyledi. Harbarth, yasa koyucunun temel ebeveynlik hakları söz konusu olduğunda anne ve yasal babanın yanı sıra biyolojik babaların yasal ebeveynliğini de dikkate alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

YENİ DÜZENLEME YAPILIRSA...
Mevcut uygulama kapsamında, çocuğunun biyolojik babası olmadığı halde nüfusa kayıtlı olan yasal babaların çocuğunun annesiyle birlik yaşaması halinde, biyolojik babaların çocuklarını nüfusa kaydettirme hakkı olmuyor. Yeni düzenleme yapılırsa çocuğun biyolojik babaları da nüfusta velayet hakkına sahip olabilecek. Ancak Kadın Hukukçular Derneği ‘biyolojik ebeveynliğin güçlendirilmesine’ karşı uyardı. İkinci bir babaya sahip olmanın ‘çatışma potansiyelini muazzam ölçüde artıracağı’ belirtildi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!