Birinci kuşağa minnettarız

Güncelleme Tarihi:

Birinci kuşağa minnettarız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 18:04

SPD, Berlin’de Türk kökenli aydınlara göçün 50’nci yılı dolayısıyla resepsiyon verdi. Resepsiyondayaptığı konuşmada birinci kuşağa minnettar olduklarını belirten Gabriel, bundansonraki Türk kökenli bakanın uyum değil, adalet bakanı olmasını istediğini söyledi.

Haberin Devamı

SOSYAL Demokrat Parti (SPD), Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961 tarihinde imzalanan iş gücü anlaşmasının 50’nci yılı dolayısıyla, aralarında Türk kökenli sanatçı, sporcu, yazar, siyasetçi ve gazetecilerin bulunduğu 300’e yakın davetliye resepsiyon verdi.

Resepsiyona evsahipliği yapan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, davetlilerle tek tek yakından ilgilendi.

Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet’in hastalığı nedeniyle katılamadığı gecenin sunumunu Erkan Arıkan üstlendi. Gecede uzun bir konuşma yapan Sigmar Gabriel, Almanya’nın 50 yıl önceki Almanya olmadığını belirterek, Türklerin ve genelde de göçmenlerin, Almanya’nın sadece ekonomik alanda değil, sosyal, kültürel ve siyasal alanda da demokratikleşmesine ve gelişmesine katkı sunduğunu belirtti. Gabriel, “İlk gelen kuşak çok zor şartlarda çalıştı. Ülkenin yeniden kurulmasında etkili oldular. Onların katkısı olmadan Almanya bugünkü kalkınmasını sağlayamazdı. Onlara minnettarız” dedi.

FOTOGALERİ:
SPD'DEN 50. YIL RESEPSİYONU


GÖÇMEN TOPLUMU
Artık Almanya’da günlük yaşamda çeşitliliğin sıradan bir hal aldığını belirten Gabriel, “Çoktan beri göç ülkesi olan Almanya’da artık göçmen toplumu olmamızın zamanı geldi” dedi. Gabriel, Türk kökenli 82 bin girişimcinin yarattığı 400 bin istihdamı övdü. Göç tarihine bakıldığında en büyük eksikliğin oluşan başarı hikâyelerinin üzerinde az konuşmayı gösteren Gabriel, insanların kökeninden koparılmaya zorlanması ile ilgili ise “Her insanın bir kökeni var. İnsanlar kökenlerinden koparılmamalı. Çifte vatandaşlık hakkı verilmeli. Yerel seçim hakkı bir insanlık hakkı. Uzun süre Almanya’da yaşamaya kararlı olan insanlara vatandaşlığına bakmadan yerel seçimlere katılması sağlanmalı” diye konuştu.

SİZLER BURANIN BİR PARÇASI OLDUNUZ
Gabriel, göçmenlerin sanatın ve sporun her alanında kendilerinden bahsettirdiklerinin atını çizerek “Sizler Alman kültürünün ayrılmaz bir parçası oldunuz” dedi. Gabriel Türk kökenli politikacılara da şu mesajı verdi: “Artık ister eyalet ister federal düzeyde olsun, Türk kökenli bir bakan olacaksa bu kökeninden dolayı uyum bakanı değil, Adalet Bakanı olmalı, başka bir bakanlık üstlenmeli.”

Almanya’da çocukların göç tarihini de iyi bilmelerinin önemine değinen Gabriel, göçün ders kitaplarında işlenmesini de istedi. Günlük yaşamda istenmemesine rağmen her alanda olumsuzlukların yaşandığını ve eşit haklardan yararlanmanın önünde hâlâ engellerin bulunduğunu hatırlatan Gabriel, bu olumsuzlukların ve ayrımcılığın son bulması için ortak çalışılması gerektiğini belirtti.

TEŞEKKÜRE GEREK YOK, BİZ ZATEN BURALIYIZ
SPD Lideri Sigmar Gabriel’in konuşmasından sonra mikrofonu alan ünlü yazar ve oyuncu Renan Demirkan ise Gabriel’e seslenerek, “Uyum kavramını artık duymak istemiyoruz. Bize ayrıca teşekkür etmenize gerek yok. Biz zaten buralıyız, bu ülkeyi biz de şekillediriyoruz” deyince salonda herkes tarafından alkışlandı. Bunun üzerine yerinden kalkan Gabriel, Demirkan’ın yanına giderek onunla bir süre sohbet etti. Ayrılırken Demirkan’a sarılan ve onu yanağından öpen Gabirel’e, sanatçı Şermin Langhoff ise kendi çocukluğundan beri yerel seçim hakkının gündemde olduğunu, fakat üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen bu konuda bir adım bile öne gidilmediğini söyledi.

VAN DEPREMİNİ UNUTMADI
Van’da meydana gelen deprem ile ilgili üzüntüsünü dile getiren SPD Lideri Sigmar Gabriel, parti mensuplarının ve Alman halkının depremzedelere yardım elini uzatacağını kaydetti.

RESEPSİYONA KATILANLAR KREUZBERG'DE AĞIRLANDI
Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtindeki Rixdorfer Ballhaus’da gerçekleşen geceye, SPD eski Genel Başkanı Franz Müntefering, Genel Sekreter Andrea Nahles, Federal Meclis milletvekili Aydan Özoğuz, milletvekilleri Ülker Radzivill, Dilek Kolat, NRW Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat, Başkonsolos Mustafa Pulat, Yazarlar Yüksel Pazarkaya, Renan Demirkan, Hatice Akyün ve Güner Balcı, Sanatçılar Rafet El Roman, Adnan Maral, Fatih Çevikkollu, Ercü, Şermin Langhoff, Buket Alakuş, Alba Berlin Basketbol Takımı menajeri Mithat Demirel, Bayanlar 1. Futbol Ligi orta hakemi Sinem Turaç, Doğan Media International GmbH genel Müdürü Sevda Boduroğlu, Hürriyet Yurtdışı Yayınlar Yönetmeni Halit Çelikbudak, İşadamları Vural Öger, Kemal Şahin, TD-IHK yönetim kurulu üyesi Bahattin Kaya, TDU Başkanı Remzi Kaplan, BWK Müdürü Nihat Sorgeç, DİTİB’den Bekir Alboğa, AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak’ın da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

ÜNLÜLER SAHNEYE ÇIKTI
Oyuncu Adnan Maral, Alba Berlin Menajeri Mithat Demirel, Yazar Yüksel Pazarkaya, Futbol Hakemi Sinem Turaç ve Yönetmen Buket Alakuş, yeni ve eski Almanya ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Gecenin sonuna doğru ise sırasıyla Ercü, Fatih Çevikkollu ve Rafet El Roman sahne aldı. Davetliler Fatih Çevikkollu’nun esprileri ile gülerken Ercü ve Rafet El Roman’ın seslendirdiği şarkılarla da hoş dakikalar geçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!