Bilinçli veliye ihtiyacımız var

Güncelleme Tarihi:

Bilinçli veliye ihtiyacımız var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 11:53

ALMANYA’nın Köln kentinde faaliyetlerini sürdüren Müslüman Kadınlar Eğitim Merkezi (BFmF), göçmen derneklerine yönelik bir veli semineri düzenledi.

Haberin Devamı

NRW Veliler Birliği Başkanı Erol Çelik ve NRW Eyalet Uyum Meclisleri Birliği (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek’in konuşmacı olarak yer aldığı seminere, NRW Veliler Birliği’nden Antonio Diaz, BfmF eğitim sorumlusu Necibe Dumanoğlu’nun yanı sıra Köln ve çevresinde faaliyet gösteren göçmen derneklerinin eğitim sorumluları katıldı.

İkinci kez böyle bir seminer düzenlediklerini belirten Necibe Dumanoğlu, “Çocuklarımız ve velilerimiz hakkında sürekli konuşulur. Ama kimse onlarla oturup sorunları konuşmaz. Biz böyle toplantılarla bu eksiği gidermek istiyoruz” dedi. Seminerde yapılan konuşmalarda özellikle velilerin bilinçlendirilmesi konusu üstünden durulurken, grup çalışmalarında da konuların detaylı olarak tartışılması sağlandı.

Çocuklar arada kalmasın
Seminerde konuşan NRW Veliler Birliği Başkanı Erol Çelik, şunları söyledi: “Çocuklarımızın başarılı olabilmesi için okul ve aile arasında sağlıklı bir ilişki kurulması gerekiyor. Bu ilişkide sorunlar olduğunu görüyoruz. Velilerimiz kendi görevlerini çok iyi bilmiyorlar. Okul yönetimi ya da sınıf öğretmeni ile ortak çalışma yöntemleri konusunda pek fazla bilgileri yok. Velilerimizi daha duyarlı hale getirmeliyiz. Bizi arayıp bilgi isteyenlere elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Acil durumlarda ise bölgeye gidip hem aile, hem de okulla görüşüp ortak bir yol bulmaya çalışıyoruz. Ama bizim NRW’deki tüm ailelere ulaşmamız mümkün değil. O yüzden bu tür toplantılarla dernekler üzerinden velileri bilinçli hale getirme çabasındayız. Tek amacımız, çocuklarımızın veli ile okul arasında kalıp ezilmeden eğitimini sürdürebilmesini sağlamak.”

Program hazırlandı
Tayfun Keltek ise şöyle konuştu: “Hangi okul türü olursa olsun, göçmen kökenli çocukların yapısına, kültürüne, geçmişine bağlı olarak eğitim yapılmadığı sürece bu öğrencilerden yeterince verim almak mümkün değil. Çocukların var olan yeteneklerini göz önüne alarak yapılan bir eğitim başarı oranını arttırır. Bunu, ‘Çok Kültürlü Okul’ adı verdiğimiz modelle sağlayabiliriz. Bu, AB’nin de talep ettiği bir okul türü. LAGA-NRW olarak bunun Almanya’ya uyan şeklini program olarak hazırladık. Kültürü, dili, dini, geldiği yerin coğrafyası ve tarihini de dikkate alarak bir eğitim verdiğinizde, çocuğun kendine güveni artar. Bu da okul başarısına pozitif etki yapar. Kendi kültürüne değer veren okula veliler de sahip çıkar. Biz bu okulları hedefliyoruz. Buna ek olarak, çocukların doğal iki dilliğinin de eğitimde temel prensip olarak kabul edilmesi gerekir. Tüm bunları gerçekleştirebilmemiz için, bu taleplerde birleşmeliyiz. Bu konudaki çalışmalarımız, www.laga-nrw.de adresindeki internet sayfamızdan takip edilebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!