Bild’in iddiası "Minare hatalı"

Güncelleme Tarihi:

Bild’in iddiası Minare hatalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2012 09:52

ALMANYA’nın Köln kentinde inşaatı devam eden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii’ndeki tartışmalar bir türlü bitmek bilmiyor.

Haberin Devamı

Daha önce bu yıl biteceği açıklanan, ancak iki kez ertelemenin ardından açılış tarihi şu anda belirsiz olan camiyle ilgili olarak şimdi de minaresinin inşaatında eksikler olduğu iddiası ortaya atıldı. Bild Gazetesi’nde yer alan haberde, caminin önemli beton ve metal bölümlerinin, olumsuz hava koşullarına uygun bir şekilde inşa edilmediği ve bu sorunun özellikle kuzey tarafındaki minarede yaşandığı öne sürüldü.

Bild’in haberine göre minarenin betonu suya dayanıklı olarak yapılmaması nedeniyle inşaat firmaları arasında tartışma çıktı. Yüksekliği 54 metre olan minarenin betonundaki bu sorunun giderilmesinin zorlu bir çalışma gerektirdiği ve bugüne kadar bu konuda bir adım atılamadığı belirtildi. Buna ek olarak minarenin çevresinde bulunan ve taşıyıcı özelliği ile özellikle rüzgarlı havalarda önemli bin işlevi olan kırmızı renkli çelik halkaların kaplamalarının da rutubete karşı yetersiz olduğu ifade edildi.

Mimar Gökkuş: Her işin bir sırası var
DİTİB’in mimarı Orhan Gökkuş, Bild’in iddialarının gerçek olmadığını söyledi. Minarede sorun olmadığını savunan Gökkuş, şunları söyledi:
“İnşatta yapılması gereken işler tabi ki var. Ama haberde belirtildiği gibi minarede bir yalıtım ya da dayanıklılık problemi yok. Eksik olduğu iddia edilen ve su yalıtımı için minareye çekilecek astar, inşaatın gerektirdiği süreç içerisinde zaten yapılacak. Ama astar öncesi yapılması gereken işlemler var. Her işin bir sırası var. Minare üzerindeki çelik halkalara yönelik bir kaplama üzerinde çalışıyoruz. Ancak bu sadece görüntüyle ilgili bir çalışma olacak. Yıl sonunda inşaatın teknik kısmı bitecek. Sonra iç bölümlerin çalışması başlayacak. Ama işleri aceleye getirmek istemiyoruz.”

Mimar Gökkuş, kaba inşaatla ilgili olan ve çözülen tartışmaların yeni bir sorun gibi gösterildiğini belirttiği haberle ilgili hukuki işlem yapılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!