Bielefeld’de Türkçe dersi zaferi

Güncelleme Tarihi:

Bielefeld’de Türkçe dersi zaferi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2023 10:08

Almanya’nın Bielefeld kentindeki liselerde Türkçe dersinin kaldırılması üzerine harekete geçen veliler Nermin Toker, Cemile Acar ve Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV) KRV Başkan Yardımcısı Necla Marangoz, kararlı bir mücadele vererek Türkçe dersinin yeniden verilmesini sağladılar. Necla Marangoz, velilere seslenerek, “Türkçemize sahip çıkalım. Asla vazgeçmeyelim” dedi.

Haberin Devamı

BIELEFELD kentindeki liselerde Türkçe dersine katılmak isteyen 45 öğrencinin “Öğretmen yok” gerekçesiyle diğer yabancı dil derslerine yönlendirilmesi üzerine harekete geçen öğrenci ve veliler, aylar sonra Türkçe dersine kavuştular. Mücadelenin başarıya ulaşmasında büyük emeği geçen FÖTEV-KRV Başkan Yardımcısı Necla Marangoz, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Geldikleri okullarda 10 yıl boyunca Türkçe dersine giden ve yapılan sınavları kazanan 45 öğrencimiz, liselerde Türkçe dersine katılmaya hak kazanmıştı. Ancak onlara öğretmen yok denilerek Türkçe dersi verilmedi. Çocuklarımızı İtalyanca ve İspanyolca derslerine katılmaya yönlendirdiler. Velilerimizden Nermin Toker, birçok kuruluşa başvurarak bu haksızlığın giderilmesini istedi. Hemen harekete geçerek Bielefeld Eğitim Müdürlüğü’ne ve Detmold Valiliği’ne başvurduk. Buralardan olumlu bir sonuç alamayınca, FÖTEV KRV Başkanı Dr. Aysun Aydemir ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte Kuzey Ren Vestfalya Okul ve Eğitim Bakanı Bayan Dorothee Feller’i makamında ziyaret ederek soruna çözüm bulmasını istedik. Ne yazık ki, konu aylarca sürüncemede kaldı. Israrla mücadelemizi sürdürdük, yetkililerle yazıştık, görüştük. Toplantılar yaparak öğrencilerimizi ve velilerimizi bilgilendirdik. Derdimizi basın yoluyla kamuoyuna duyurduk. Önümüze çıkarılan engelleri birer birer aştık. Sonunda Bielefeld’deki liselerde Türkçe dersinin yeniden müfredata alınmasını sağladık.”

Bielefeld’de Türkçe dersi zaferi

FÖTEV-KRV Başkan Yardımcısı Necla Marangoz

Haberin Devamı

‘MÜCADELE ETTİK, BAŞARDIK’
Bakan yardımcısının kendisine, “Olmayacak şeyi oldurdunuz” dediğini belirten Necla Marangoz, velileri her koşulda mücadele etmeye ve Türkçe dersine sahip çıkmaya çağırdı. Cemile Acar ise şöyle konuştu: “Türkçe dersinin kaldırıldığını öğrenince hemen Eğitim Müdürlüğü’ne gittik. Müdür, bazı velilerin kendisine, ‘Biz Almanya’da yaşıyoruz. Türkçe dersine ihtiyacımız yok. Evde konuştuğumuz Türkçe yeterli’ dediğini belirterek çocuklarını Türkçe dersine kaydettirmediğini söyledi. Ben de ona kayıt zamanı velilere kayıt formu verilmediğini belirttim. Müdür, ‘Şükredin, kızınız 10 sene Türkçe dersi görmüş, bundan sonra da İspanyolca öğrensin” diyerek bizi başından savdı. Hakkımızı almak için mücadele ettik ve başardık.”

Bielefeld’de Türkçe dersi zaferi

FÖTEV-KRV Yönetim Kurulu Üyeleri, Okul ve Eğitim Bakanı Bayan Feller’i ziyaret ederek sorunları dile getirdiler. (Necla Marangoz, Dorothee Feller, Meral Kâhya, Dr. Aysun Aydemir, Bahattin Gemici-soldan sağa)

Haberin Devamı

Lise öğrencisi Eda Şeker ise şunları söyledi: “Derse kayıt yaptırdığımız halde okulumuza Türkçe öğretmeni vermediler. Bu duruma çok üzüldük ve tepki gösterdik. Türkçe dersine katılarak lise bitirme sınavlarında (Abitur sınavı) daha başarılı olmak istiyorduk. Mecburen diğer yabancı dil derslerine katıldık. Başta Necla Marangoz ve birkaç velinin desteğiyle mücadelemizi sürdürdük. Yetkililer bizi aylarca oyaladı. Okulumuzda Türkçe dersi tekrar verilmeye başlandığı için mutluyuz. Bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!