Berlin'in Kudamm Bulvarı 125 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Berlinin Kudamm Bulvarı 125 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2011 22:01

Almanya'nın başkenti Berlin'in eskiden eğlence şimdi de alışveriş merkezi olan Kurfürstendamm Bulvarı (Kudamm) 125. kuruluş yılını kutluyor. Kutlama şenliklerine Eyalet Başbakanı Wowereit ile Charlottenburg-Wilmersdorf İlçe Belediye Başkanı Thiemen katıldı.

Haberin Devamı

Berlin'in eskiden eğlence merkezi olan ve günümüzde de kentin alış veriş merkezi olma özelliğini elinde bulunduran, seçkin mağazalar ve ünlü markaların butiklerinin bulunduğu büyüleyici atmosfere sahip Kurfürstendamm Caddesi 125. yaşına girdi. Üç kilometre uzunluğu, 53 metre genişliğindeki Kurfürstendamm'ın 125. yılı düzenlenen şenliklerle kutlanıyor. Kutlamalara Eyalet Başbakanı SPD'li Klaus Wowereit ile Charlottenburg-Wilmersdorf İlçe Belediye Başkanı Monika Thiemen ile cadde esnafı ve çok sayıda mahalle sakini de katıldı.

ZERGİNLER CADDESİ
Kısa adıyla "Kudamm" olarak anılan Kurfürstendamm hareketli, tarihi geçmişi, cadde üzerindeki ve çevresindeki mimari konutları ve renkli çehresiyle dikkat çekerken, Avrupa'nın ünlü moda evlerinin mağazalarına da ev sahipliği yapıyor. Özellikle duvarlar yıkılmadan önce Batı Berlin'in kenti merkezi olma özelliğine sahip olan Kudamm, Berlin'in sembollerinden sayılan tarihi Gedächtniskirche'yi de barındırıyor. Türkler arasında “Yıkık Kilise” olarak bilinen Protestan Kilisesi 2. Dünya Savaşı'ndaki bombardıman sırasında büyük oranda hasar görmüştü. Berlin'de turistlerin uğrak yerlerinden biri olan kilise, savaşın çirkin yüzünü gözler önüne sererken, kilisenin içinde o dönem fotoğraflar sergileniyor.

YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Savaş sonrası yeniden inşa edilen Berlin'in merkezi Kudamm, alışveriş merkezlerinin yanı sıra, kültür ve sanat etkinliklerine de uzun yıllar ev sahipliği yaptı. Berlin'in Uluslararası alandaki en tanınmış etkinliklerinden olan Berlin Film Festivali Berlinale, uzun yıllar Kudamm sinemalarında gerçekleştirildi. Dünyaca ünlü yıldızların uğrak yeri olan Kudamm, iki Almanya'nın birleşmesi ve “Utanç Duvarı”nın yıkılmasından sonra Berlin'in önemli merkezlerinden biri olma özelliğini korurken, yeni açılan lüks butik ve otellerle caddenin zengin tarihinde yeni bir sayfa açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!