Berlin’de tekrarlanacak seçimlerin şartları belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de tekrarlanacak seçimlerin şartları belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2024 12:25

Federal Anayasa Mahkemesi’nin Eylül 2021’de yapılan genel seçimler kapsamında Berlin’de usulsüzlüklerin tespit edildiği sandıklarda seçimlerin yenilenmesine yönelik kararından sonra şartlar belli oldu. Buna göre, 455 seçim bölgesinde yaklaşık 590 bin seçmen yeniden sandığa davet edilecek.

Haberin Devamı

ŞUBAT ayında tekrarlanacak seçimlerde seçim listesi yenilenecek. Yani, seçimlerin tekrarlanacağı bölgeden taşınanlar oy kullanamayacak. Aynı şekilde bu süre içinde bölgeye taşınıp ikâmet kaydı yaptıranlar veya bu süre içinde seçmen yaşını doldurup oy hakkı elde edenler tekrarlanacak seçimlerde oy kullanabilecek. Berlin’in Pankow ilçesinde seçmenlerin yüzde 80’inden fazlasının tekrar oy kullanmaya çağrılacağı belirtildi. Berlinli seçmenler, ev adreslerini kullanarak Berlin Seçim Dairesi’nin internet sitesinde arama yapabilecek ve etkilenen 455 seçim bölgesinden biri olup olmadıklarını öğrenebilecek. Seçmenler, 21 Ocak’a kadar posta yoluyla da bilgilendirilecek.

Berlin’de tekrarlanacak seçimlerin şartları belli oldu
YENİ PARTİLER SEÇİME GİRMEYECEK
Federal Seçim Yasası’na göre, seçimlerin aynı adaylarla tekrarlanması gerekiyor. Bu da 2021 yılında doğrudan ya da liste adayı olan herkesin 2024 yılında da doğrudan ya da liste adayı olacağı anlamına geliyor. Ancak bazı istisnalar olacak. Örneğin vefat eden kişiler oy pusulasında yer almayacak. İsim değişikliklerine de izin verilecek. Bu süre içinde bir adayın evlenmesi ya da doktora yapması gibi durumlarda yeni soy isimleri ve unvanları oy pusulasına eklenecek. Seçimlere yeni partiler veya adaylar kabul edilmeyecek. Bir partiden ayrılan ya da parti değiştiren adaylar da eski partileri için oy pusulasında yer alacak. Bu durum, Sahra Wagenknecht ittifakına bağlı olan Sol Partili siyasetçileri etkileyecek.

Haberin Devamı

KATILIMIN DÜŞÜK OLMASI BEKLENİYOR
Berlinli siyaset bilimci Thorsten Faas, Tagesschau’a yaptığı açıklamada, “455 seçim bölgesinde seçime katılım oranı 2021’dekinden çok daha düşük olacak” dedi. 2021’de bu bölgelerde seçime katılım oranı yüzde 75 civarındaydı. Faas, yenilenecek seçimlerde katılım oranının yüzde 40 olacağını tahmin ettiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!