Berlin’de seçmen yaşı 16’ya indirilecek

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de seçmen yaşı 16’ya indirilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2022 11:04

Almanya’da seçmen yaşını 16’ya düşüren eyaletlerin sayısı giderek artıyor. Son olarak Baden-Württemberg eyaletinden sonra Berlin eyalet hükümeti de eyalet seçimlerinde 16 yaşındaki büyük herkesin oy kullanabilmesi için yasal değişikliğe gidecek. Üstelik Berlin’de muhalefet partisi FDP de hükümete bu konuda destek vereceğini açıkladı.

Haberin Devamı

BERLİN’de geçen yıl yapılan seçimlerden sonra kurulan SPD, Yeşiller ve Sol Parti, seçmen yaşının düşürülmesini hükümet programına da almıştı. Ancak iktidar partilerinin milletvekili sayısı üçte iki çoğunluğa yetmediği için muhalefetin desteği olmadan yasal değişikliği gerçekleştirmek mümkün değildi. FDP’nin desteğini açıklamasıyla iktidar, hükümet programındaki bir maddeyi hayata geçirmiş olacak.

BERLİN’DE SADECE BELEDİYE SEÇİMLERİNDE KULLANILIYORDU
Berlin’de 16 yaşından büyükler şu ana kadar sadece belediye seçimlerinde oy kullanabiliyordu. FDP Meclis Grup Başkanı Sebastian Czaja, politik katılımın gerçekleşmesi açısından destek vereceklerini açıkladı. Yapılacak değişiklikle birlikte 16 yaşından büyükler referandumlarda da oy kullanabilecek. Almanya genelinde belediye seçimlerinde 16 yaş sınırı 11 eyalette uygulanıyordu. Ancak eyalet parlamentosu seçimlerinde yaş sınırını 16’ya düşüren eyaletlerin sayısı ise 5 oldu. Brandenburg, Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein ve son olarak Baden-Württemberg’de 16 yaşından büyükler eyalet seçimlerinde oy kullanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!