Berlin'de protesto

Güncelleme Tarihi:

Berlinde protesto
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 10:55

Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin'in "Türkler ve Araplar'ın manavlıktan başka üretim işlevi yok" sözlerini değerlendiren Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, "Manav Türklere sataşma" başlığı ile cevap verdi. Bugün Berlin'de "Meyveni ve sebzeni al da gel" mitingi yapılacak.

Haberin Devamı

TÜRK ve Araplara yönelik açıklamalarıyla Almanya'da tartışılan Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Berlin Eyalet Maliye eski Senatörü Thilo Sarrazin'e yönelik bir haber yayınlayan Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung "Manav Türklere sataşma" başlığını kullandı. Haberde Türk girişimcilerin ülkeye yaptıkları katkılar rakamlarla ortaya kondu. Alman Perakendeciler Birliği Başkanı Hubertus Pellengahr'ın görüşlerine yer verilen haberde, 1970'li yıllarda sayıları ancak 100'ü bulan Türk işletmecilerinin bugün 80 bine ulaştığı hatırlatıldı. Almanya'daki Türk işletmelerinin yüzde 42'sinin gıda sektörü alanında faaliyet gösterdiği belirtilirken Alman Perakendeciler Birliği Başkanı Hubertus Pellengahr, Türk işletmecilerini sayılarının dikkat çekici şekilde çok olduğunu söyledi. Türk işletmecilerini öven Pellengahr “Türkler büyük Alman firmaları ile rekabet edebilir durumda” dedi.

Haberin Devamı


140 bin istihdam
Sarrazin, Berlin'de yayınlanan Lettre International dergisine verdiği demeçte Berlin’de yaşayan Türkler ve Araplara yönelik ”Yanlış politikalardan dolayı sayıları artan bu kentteki Türk ve Arapların büyük çoğunluğunun manavlıktan başka üretim işlevi yok” demişti. Sarrazin'in bu sözleri ülke genelinde yoğun eleştirilere neden olmuştu.



Gıda ürünlerinin satıldığı Türk işletmelerinde 140 bin kişinin çalıştığı yazılan haberde, Türk dükkanlarında yıllık 13 milyar Euro ciroya ulaşıldığının altı çizildi. Almanya genelinde bulunan irili ufaklı 35 bin yiyecek içecek satılan Türk işletmelerinin yıllık yatırımının ise tam 3 Milyar Euro olduğu yazıldı. Aynı haberde Türklerin 1980'li yıllarda endüstri alanlarında meydana gelen yapısal değişiklikler nedeniyle manav dükkanlarına yöneldiği hatırlatılırken "1980'li yıllarda Türkler işsizlik ve kendi işini kurma arasında tercih yapacaktı" sözleri ile Türklerin işsiz kalmamak amacıyla kendi işletmelerini kurmaya yöneldiği kaydedildi.



"Meyveni ve sebzeni al da gel"
SARRAZİN'E tepki dinmezken bugün başkent Berlin'de "Meyveni ve sebzeni al da gel" mitingi düzenlenecek. Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Willhelmstrasse üzerinde bulunan Genel Merkez Binası önünde yapılacak protesto mitingini organize eden Alternatif Göç ve Kültür Politikaları Derneği Allmende, Berlinlileri desteğe çağırdı. Allmende sözcüsü Garip Bali “Türklerin ve Arapların sebze-meyve ticareti dışında ekonomik bir değeri olmadığını, yüksek doğum oranıyla Almanya'yı istila etmek istediklerini, devletin sırtından geçindiklerini, başörtüsü takan kız çocukları dünyaya getirdiklerini söyleyerek bu ülkeye yıllardır emek veren göçmenlere ırkçı söylemlerle hakaret etmiştir. Sarrazin bu söylemlere rağmen hala hem SPD üyesi, hem de Alman Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliğini sürdürüyor. Tüm Berlinlileri meyve ve sebzelerini alarak mitinge destek verelim” çağrısı yaptı. Miting bugün saat 16.00'da Kreuzberg'de bulunan SPD genel merkezi önünde başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!