Berlin'de “koalisyon zirvesi”

Güncelleme Tarihi:

Berlinde “koalisyon zirvesi”
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2010 18:00

Angela Merkel, Horst Seehofer ve Guido Westerwelle, dün Berlin'de koalisyondaki sürtüşmeli konuları görüştü. Konular arasında Türkiye'nin AB üyeliğinin bulunduğu da belirtildi.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA koalisyon hükümetini oluşturan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'nin (FDP) liderleri, dün Berlin'de biraraya gelerek sürtüşmeli konuları görüştü.



Başbakanlıkta yapılan “troya zirvesi”ne CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Bavyera Eyalet Başbakanı olan CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ile FDP Genel Başkanı ve Federal Dışişleri bakanı Guido Westerwelle katıldı. Öğleden sonra başlayan ve yaklaşık 3 saat süren görüşmede özellikle ortaklar arasında tartışmalara yol açan konular üzerinde duruldu. FDP'nin yaşanan ekonomik ve mali krize rağmen dar gelirliler ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin yükünü azaltacak vergi indiriminde ısrar etmesi başta olmak üzere, CDU'lu Erika Steinbach'ın 'Kaçış, Sürgün ve Affetme Vakfı Konseyi' üyeliğine getirilmesi, planlanan sağlık reformu ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği gibi tartışmalı konuların bu görüşmede ele alındığı belirtildi. Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Türkiye ile müzakerelerin Koalisyon Sözleşmesi'nde öngörülen şekilde ucu açık olarak sürdürüleceğini söyleyen FDP lideri ve Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin bu yöndeki görüşlerini dünkü “üçlü zirve”de de yinelediği öğrenildi. Westerwelle'nin CSU'nun Türkiye ile müzakerelere derhal son verilmesi yönündeki tutumunu eleştirdiği de kaydedildi.

Haberin Devamı


Birliktelik sergilenmeli
CSU'lu Federal Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, ortaklara birliktelik sergileme çağrısında bulundu. Ortakların bazı konularda farklı düşündüğünü ve bunun da tartışmalara yol açtığını gizlemeyen zu Guttenberg, “Koalisyon partileri birlikte hareket ederek bu ülkeyi yönetmek istediklerini açık bir biçimde ortaya koymalı” dedi.



Vergi indirimine destek
FDP'nin vergi indirimi planlarına en büyük destek işveren çevrelerinden geldi. Alman Sanatkarlar Birliği Başkanı Otto Kentzler, dar gelirlilerin vergi yükünün azaltılmasının iç tüketimi artıracağına dikkat çekerek, hükümeti bu konuda cesur bir politika izlemeye çağırdı. Alman İşverenler Birliği Başkanı Dieter Hundt ile Alman Dışticaret ve Toptancılar Birliği Başkanı Anton Börner, sosyal sigorta primlerinde düşüşün istihdam yaratılmasına önemli katkıda bulunacağını hatırlattılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!