Berlin’de genel seçimler kısmi yenilenebilir

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de genel seçimler kısmi yenilenebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2022 11:48

Federal Meclis Seçim Komisyonu, Almanya’da geçen yıl yapılan genel seçimlerde Berlin’deki sandıklarda yaşanan aksaklık nedeniyle, genel seçimlerin bu şehirde kısmen tekrarlanması yönünde görüş bildirdi. Seçimin tekrarlanması halinde, uygulama şehirdeki yaklaşık 2300 seçim bölgesinden 431’i için geçerli olacak.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimler, Berlin’deki diğer seçimlerle çakıştı. Genel seçimlerin yanı sıra Berlin Eyalet Parlamentosu ve belediye seçimleri de aynı gün yapıldı. Ayrıca, aynı gün, bazı özel konutların kamulaştırılmasına yönelik referandum da gerçekleştirildi. Seçim günü bazı oy pusulalarının eksik olduğu veya yanlış dağıtıldığı ortaya çıktı. Bu nedenle zaman zaman bazı sandıklar geçici olarak kapanmak zorunda kaldı ve girişlerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bazı seçim sandıkları, resmi kapanış saati olan 18.00’den sonra da açık kaldı. Aynı gün gerçekleşen Berlin Maratonu nedeniyle yolların kapalı olması da oy pusulalarının teslim edilmesini zorlaştırdı. Federal Meclis Seçim Komisyonu, tüm bu aksilikler nedeniyle SPD, Yeşiller ve FDP’nin koalisyon temsilcilerinin oylarıyla Berlin’de seçimlerin kısmen tekrarlanması yönünde görüş bildirdi. Seçimin tekrarlanması halinde, uygulama şehirdeki yaklaşık 2300 seçim bölgesinden 431’i için geçerli olacak.

Berlin’de genel seçimler kısmi yenilenebilir
ETKİSİ NASIL OLACAK
Buna göre hem birinci hem de ikinci oyların yeniden kullanılması gerekecek. SPD parlamento grubunun komisyon temsilcisi Johannes Fechner, “Seçimlerde yaşanan aksilikler halının altına süpürülmemeli, sonuçları olmalı” dedi. Federal Meclis Seçim Komisyonu’nun tavsiyesini hafta sonunda karara bağlaması bekleniyor. Ancak seçimlerin tekrarı yönünde karar alınması halinde Federal Anayasa Mahkemesi’nde dava açılabilir. Kısmi tekrarlamanın ne zaman yapılacağı ise henüz belli değil. Seçimlerin belli sandıklarda yenilenmesi durumunda Federal Meclis’in yapısı üzerinde nasıl bir etki yaratacağı da henüz belirsiz. Koalisyon ortaklarının komisyondaki temsilcileri ekim ayı başında bu yönde bir teklif sunmuşlardı. CDU/CSU Meclis Grubu ise Berlin’de daha kapsamlı bir yeni seçim yapılmasını talep ediyor. Ancak iktidar partileri komisyonda çoğunlukta olduğu için kısmi bir yeniden seçim ağırlık kazandı.
Berlin’de genel seçimler kısmi yenilenebilir
Berlin eyalet parlamentosuyla ilgili seçimlerin yenilenip yenilenmemesine ise Berlin Anayasa Mahkemesi karar verecek. Yaklaşık bir ay önce ön mütalaasında eyalet parlamentosu ve belediye seçimlerinin tamamen yenilenmesi yönünde görüş belirten Anayasa Mahkemesi, nihai kararını 16 Kasım’da açıklayacak. Mahkemenin seçimlerin yenilenmesi yönünde karar vermesinden sonra seçimlerin 3 ay içinde yenilenmesi gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!