Berlinale başladı

Güncelleme Tarihi:

Berlinale başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2013 10:48

Bu yıl 63’üncüsü düzenlenen uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale, Çin’li yönetmen Wong Kar’ın ‘The Grandmaster’ filminin gösterimiyle dün başladı.

Haberin Devamı

Festivalin açılışına özel davetli bin kişi katıldı. Davetliler arasında Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Philipp Rössler, Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit ve Berlin Uyum Senatörü Dilek Kolat da katıldı. 19 filmin yer aldığı festivalin yarışma bölümünde bu yıl Türk yapımı film yer almazken, Almanya yapımı yönetmen Thomas Arslan’ın ‘Gold’ (Altın) filmi, Altın Ayı için mücadele edecek. Jüri heyeti ile basının karşısına çıkan Jüri Başkanı Wong Kar Wai, jüri olarak filmleri değerlendirmeyeceklerini, filmlere hizmet etmek istediklerini belirterek “Bizi etkileyen ve ilham veren filmleri onurlandırmak istiyoruz” dedi.

TÜRK FİLMLERİ MARKETTE

Festivalle birlikte Berlinale Film Market Fuarı da kapılarını uluslararası yapımcılara açtı. Martin Gropius Müzesi’nde 15 Şubat’a kadar sürecek film markete 58 ülkeden toplam 455 yapımcı katılıyor. 791 filmin görücüye çıkacağı fuarda Türk Kültür Bakanlığı’nın desteğinde açılan Türk standında ise Türk filmleri tanıtılıyor. Son yıllarda gelenek haline gelen Kültür bakanlığının oyuncu ve yapımcılara verdiği resepsiyon ise bu yıl gerçekleşmeyecek.

Türkiye’de geçen haftalarda bakanlıkta yaşanan değişiklikten dolayı resepsiyona ödenek ayrılamadığı öğrenildi. Festival kapsamında 4 Türk filminin de gösterimi yapılacak. Kısa metrajlı filmlerde Köken Ergun’un ‘Aşure’, Panorama bölümünde Aslı Özge’nin ‘Hayatboyu’ ve Uğur Yücel’in ‘Soğuk’ ile Generation bölümünde Reha Erdem’in ‘Jin’ filmleri gösterilecek.

Altın Ayı için yarışan filmler

Festivalde Thoman Arslan’ın ‘Gold’ filmi ile birlikte Altın Ayı yarışacak diğer filmler şöyle: Brunot Dumont’un ‘Camille Claudel 1915’, Boris Khlebnikov’un ‘A Long and Happy Life’, Emmanuell Bercot’un ‘On my Way’, Danis Tanovic’in ‘An Episode in the Life of an Iron Picker’, Sebatian Lelio’un ‘Gloria’, Pia Marais’in ‘Layla Fourie’, Frederik Bond’un ‘The Necessary Death of Charlie Countryman’, Hong Sangsoo’nun ‘Nobody’s Doughter Haewon’, Ulrich Seidl’in ‘Paradise: Hope’, Jafar Panahi ve Komboziya Partovi’nin ‘Closed Curtain’, Calin Peter Netzer’in ‘Child’s Pose’, David Gordon Green’in ‘Prince Avalanche’, Gus van Sant’ın ‘Promised Land’, Guillaume Nicloux’nun ‘La Religieuse’, Steven Soderbergh’in ‘Side Effects’, Emir Baigazin’in ‘Uroki Garmonii’, Denis Cote’nin ‘Vic+Flo ont vu un ours’ ve Malgoska Szumowska’nın ‘In the Name of’ filmi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!