Berlin seçimleri yeni tartışma başlattı

Güncelleme Tarihi:

Berlin seçimleri yeni tartışma başlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2023 11:18

Almanya’da iktidarın büyük kanadı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), göçmen kökenlilerin desteğini alarak seçimleri kazanmak için vatandaşlığa geçme koşullarını kolaylaştırmak istediği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

SENEGAL kökenli Federal Meclis milletvekili Karamba Diaby’nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Berlin’de yapılan seçimlerde Alman vatandaşlıkları olmadığı için 18 yaşın üzerindekilerin yüzde 23’ünün oy kullanamadığına yer vermesi ve “Birlikte kararda imtiyaza yer olmamalı. Bizim Nancy Faeser’in (Federal İçişleri ve Yurt Bakanı) vatandaşlık reformuna ihtiyacımız var” demesi, Almanya’da yeni bir tartışma başlattı. Bild gazetesi ‘Vatandaşlığa geçişi kolaylaştırmak-Seçimleri kazanmak’ başlığıyla verdiği haberinde, “1990 yılından beri Berlin’de en kötü seçim sonucu elde eden SPD’nin Alman Vatandaşlık Yasası’nda reform planlarının ardında seçim taktiği mi yatıyor?” denildi. Haberde, kamuoyu araştırma enstitüsü INSA yöneticisinin “SPD ve Yeşiller, yabancı kökenli seçmenlerin ortalamanın üstünde kendilerine destek vereceklerinden hareket ediyorlar. Gerçekten bu grup bu iki partiye daha fazla destek veriyor” açıklamasına da yer verildi.

Haberin Devamı

DAHA ÇOK OY ALIYOR
Siyaset bilimci Klaus Schröder, Almanya’ya göçün devam etmesi ve göçmen kökenlilere kısa sürede Alman vatandaşlığı verilerek seçme ve seçilme hakkının sağlanması halinde, SPD ve Sol Parti’nin son dönemlerde uğradığı oy kaybını kapatabilecekleri açıklamasında bulundu. Aynı zamanda göçmen kökenli Alman vatandaşlarının yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde SPD ile Yeşiller’in CDU ve FDP’den daha fazla oy aldığını da söyledi. CDU Federal Meclis milletvekili Christoph de Vries de olası seçim taktiği nedeniyle Alman Vatandaşlık Yasası’nda değişiklik yapılması planlarını doğru bulmadığını söyledi. CDU’lu politikacı “Bu kötü bir politikadır. SPD’nin Berlin seçimlerinde alınan tarihi yenilgi nedeniyle hayal kırıklığı yaşamasını anlayabiliyorum. Ama vatandaşlar için iyi politika yapmak yerine yeni seçmen kazanmak için Alman vatandaşlığının istismarı doğru olamaz” dedi.

8 YIL YERİNE 5 YIL
Almanya’da 8 Aralık 2021’de iktidara gelen SPD, FDP ve Yeşiller’in imzaladığı koalisyon sözleşmesinde, Alman Vatandaşlık Yasası’nda reform da yer aldı. Sözleşmede şu değişikliklere yer verildi:
* Almanya’da yasal olarak 5 yıl yaşamış olmak. (Geçerli yasaya göre bu süre 8 yıl).
* İyi uyum sağlamış olanlar için bu süre 3 yıldır.
* ‘Gastarbeiter’ (Misafir işçi) olarak bilinen 67 yaş üzerindekilerden Almanca bilmeleri istenmeyecek.
* Almanya’da dünyaya gelen yabancı kökenli çocuklara doğuştan Alman vatandaşlığı verilecek ve 18 yaşından sonra tek vatandaşlıkta karar kılmaları istenmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!