Berlin seçim havasında

Güncelleme Tarihi:

Berlin seçim havasında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2011 18:32

Başkent Berlin'de 18 Eylül'de yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerine katılmak için 35 parti başvurdu. Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, rakiplerinin sıcak bir seçim kampanyası yapacaklarının hatırlatılması üzerine “Biz hem sıcak hem de soğuk hertürlü havaya alışığız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Almanya'nın eyalet konumundaki başkenti Berlin'de 18 Eylül'de yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerine katılmak için 35 parti başvurdu.

Sosyal Demokrat Parti 8SPD), Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Yeşiller, Sol Parti ve Hür Demokrat Parti (FDP) gibi köklü partilerin yanı sıra özellikle yaşlıların çıkarlarını savunmaktan yola çıkan Emekli Kadın ve Erkekler Partisi (RRP) ile Nesiller Partisi” gibi partilerin de resmen başvurduğu açıklandı. Eyalet Seçim Kurulu, bazı küçük partilerin hala gereken 2 bin 200 imzayı toplayamadığına işaret ederken, kendilerine bunu tamamları için 12 Haziran'a kadar süre tanıdıklarını açıkladı.

2006 yılında yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerine toplam 22 partinin katıldığı ve bunlardan sadece SPD, CDU, Yeşiller, Sol Parti ile FDP'nin yüzde 5 barajını aştığı da hatırlatıldı.

HEM SICAK HEM SOĞUK
Eyalet Parlamentosu seçimlerine 3,5 aya yakın bir süre olduğu halde Berlin seçim havasına girdi.

Haberin Devamı

Yalnız köklü partiler değil, küçük partiler de Berlin'in çeşitli kesimlerinde bir dizi etkinlikler düzenlemeye başladı. Özellikle ilçelerdeki alış-veriş merkezlerinin yakınlarında açtıkları standlarda el ilanları dağıtan partililerin seçmenlerle diyaloğa girmek için adete birbirleriyle yarıştıkları da gözden kaçmadı.

2002 yılında oturduğu Berlin Eyalet Başbakanlığı koltuğunu korumak için yoğun mücadele veren SPD'li Klaus Wowereit, “Rakipleriniz size karşı sıcak bir seçim kampanyasına hazırlanıyor. Siz ne yapacaksınız?” diye soran medya mensuplarına “Biz hem sıcak hem de soğuk hertürlü havaya alışığız” yanıtını verdi.

BİG PARTİSİ DE SEÇİME KATILIYOR
Almanya genelinde örgütlenme çalışmalarını yürüten göçmenlerin kurduğu Yenilik ve Adalet için Birlik Partisi'nin (BİG), Berlin'de 18 Eylül'de yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerine katılmasına onay çıktı. BİG Partisi Berlin Teşkilat Başkanı ve partinin Kreuzberg 3. bölge adayı İsmet Mısırlıoğlu, “Bundan sonra bütün zamanımızı Kreuzberg, Neukölln ve Mitte gibi göçmenlerin yoğun olduğu bölgelerde direkt adaylarımızın kazanması için uğraşacağız” dedi.

Berlin Seçim Komisyonu, 3 partinin ise seçimlere katılmayacağını açıkladı. Buna göre, ELF Berlin olarak adlandırılan, “Dürüst, bağımsız ve adil Almanya Berlin Partisi”, kısaca “Pi” olarak adlandırılan “İnterim Partisi” ve “Almanya Emekliler Partisi” Berlin seçimlerine katılamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!