Berlin sandığa gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Berlin sandığa gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2011 16:55

Berlin'de yarın yapılacak eyalet seçimlerinde yaklaşık 2.5 milyon seçmen, 18 partinin gösterdiği 2 binin üzerinde adaydan 138'ini meclise göndermek için oy kullanacak. Türk sivil toplum kuruluşları yaptıkları çağrı ile Türk kökenli seçmenlerin sandık başına gitmelerini istedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Berlin eyaletinde yarın yapılacak yerel seçimlerde 2.5 milyon seçmen sandık başına gidiyor. 138 sandalyeli meclise girmek için seçimlere katılan 18 siyasi parti yüzde 5 barajını aşmak için yarışıyor.

18 PARTİ SEÇİME GİRİYOR
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 17. kez yapılacak seçimlerde Sosyal Demokrat Parti SPD Klaus Wowereit'ı, Yeşiller Renate Künast'ı, Hristiyan Demokrat Birliği CDU Frank Henkel'i, Sol Parti Harald Wolf'u ve Hür Demokrat Parti FDP de Christoph Meyer'i başbakan adayı olarak gösterdi. Bu seçimlerde siyasi partilerin listelerine tam 42 Türk kökenli milletvekili adayı girmeyi başardı.

42 TÜRK KÖKENLİ ADAY
Seçimde değişik partilerden 23 Türk kökenli milletvekili adayı olurken ilk kez seçimlere girecek olan Yenilik ve Adalet için Birlik Partisi BİG ise listesine 19 Türk kökenli adayı aldı. Kreuzberg 3. Bölge'den ise CDU, Yeşiller, Sol Parti, SPD ve BİG direkt aday olarak Türk kökenlilerini gösterdi. SPD'li Muharrem Aras, Sol Parti'li Figen İzgin, Yeşiller'li Turgut Altuğ, CDU'lu Ertan Taşkıran ve BİG'li İsmet Mısırlıoğlu'ndan biri bu bölgeden seçilerek meclise girecek.

8 ADAY KESİN GİBİ
Bu seçimlerde 42 Türk kökenli adaydan 8'inin meclise girmesine kesin gözü ile bakılıyor. SPD'den Dilek Kolat ve Ülker Radziwill, Yeşiller'den Özcan Mutlu ve Canan Bayram, Sol Parti'den Evrim Baba ve Hakan Taş, CDU'dan da Emine Demirbüken'in listelerde aldıkları yerler itibariyle meclise girmelerine kesin gözü ile bakılıyor. Ayracı SPD'li Erol Özkaraca ve İlkin Özışık ile Sol Parti'den Kadriye Karcı'nın da seçilme ihtimali bulunuyor.

SPD BİRİNCİ GÖZÜKÜYOR
Son yapılan kamuoyu yoklamalarında seçimden Wowereit'ın liderliğindeki SPD'nin en güçlü parti olarak çıkması bekleniyor. Anketlerin sonuçlarına göre Federal Hükümette Merkel'in küçük ortağı liberal parti FDP yüzde 5 barajının altında kalıyor. Pazar günkü seçimlerde sürpriz yapması beklenen parti ise Korsanlar.

Kamuoyu yoklamaları Korsanlar Partisi'nin yüzde 5 barajını aşarak Almanya'da ilk kez bir eyalette meclise gireceğini gösteriyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre SPD: yüzde 32, CDU: yüzde 21, Yeşiller: yüzde 19.5, Sol Parti: yüzde 12, Korsanlar Partisi: yüzde 5.5, FDP: yüzde 4 ve Diğerleri: yüzde 6.

OY KULLANIN
Berlin'de önde gelen Türk sivil toplum kurumları başkanları yarın yapılacak seçimlerde mutlaka sandığa gidilmesini istedi. Berlin Brandenbrug Türk Alman İşadamları Birliği TDU Başkanı Remzi Kaplan, Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu TBB sözcüsü Hilmi Kaya Turan ve Berlin Türk Cemaati TGB Başkanı Bekir Yılmaz, yaptıkları açıklamada seçimin bir hak olduğunu ve bunun mutlaka yerine getirilmesi gerektiği noktasında birleşti.

Remzi Kaplan (TDU Başkanı): Türk kökenli seçmenler mutlaka demokratik hak olan seçme hakkını kullanmalı. Burada sorumluluklarını yerine getirenler hakları olan oy vermeyi de ihmal etmemeli.

Hilmi Kaya Turan (TBB Sözcüsü): Alman vatandaşlığına geçen Türk kökenliler sandık başına gidip demokrasiyi savunan partilere oy vermeli. Katılımın yüksek olması NPD gibi aşırı sağcı partilerin oy oranlarının düşük kalmasını sağlayacaktır.

Bekir Yılmaz (TGB): Önümüzdeki beş yıl boyunca bizlerin hayatını etkileyecek kararları alıp uygulayacak yöneticileri vereceğimiz oylarla belirlemeliyiz. Sandık başına gitmek bir hak olduğu kadar sorumluluktur da.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!