Berlin barış için ayaklandı

Güncelleme Tarihi:

Berlin barış için ayaklandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 11:46

Almanya’nın başkenti Berlin’de ‘Barış İçin Ayaklanma’ sloganıyla Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın silah yerine diyalog yoluyla sonlandırılması talebiyle düzenlenen gösteriye, polise göre farklı kesimlerden 13 bin, organizatörlere göre 50 bine yakın kişi katıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın en tanınmış kadın hakları savunucusu Alice Schwarzer ile Sol Partili Sahra Wagenknecht öncülüğünde Berlin’de düzenlenen gösteri, tarihi Brandenburg Kapısı’nın eski Doğu Almanya sınırları içindeki Paris Meydanı ve Unter den Linden caddesi ile Batı Almanya sınırları içinde kalan 18. Mart Meydanı ve 17. Haziran Caddesi üzerinde yapıldı. Z ve V harfleri gibi savaş yanlısı sembollerin yanı sıra aşırı sağcı sembol ve afişler ile askeri üniformaların taşınmasının yasak olduğu gösteriye, başkent Berlin başta olmak üzere Almanya’nın çeşitli kesimlerinden savaş karşıtları katıldı. Gösteriye, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partili bazı milletvekilleri ile yandaşların da katılmasına tepki gösterildi. Gösteri sırasında büyük harflerle ‘FRIEDEN’ (BARIŞ) yazılı afişlerin yanı sıra ‘Savaşa son’, ‘Silah ihracı yerine diplomasi’ gibi afişler de taşınan gösteride, “Putin, askerleri geri çek”, “Savaş yerine barış” sloganları atıldı.

Haberin Devamı

Berlin barış için ayaklandı
Oskar Lafontaine, Sahra Wagenknecht, Alice Schwarzer ve eski Tuğgeneral Erich Vad.

‘BİZİ TEMSİL ETMİYORLAR’
Sol Parti Federal Meclis milletvekili Sahra Wagenknecht, “Savaşın bitmesi için Ukrayna’nın silaha ihtiyacı yok, diplomasi ve iki tarafın da uzlaşmaya hazır olmalarına ihtiyaç var” dedi. Wagenknecht, katılımcıların “Barışı silahsız sağlamak!” sloganları eşliğinde “Barut fıçısına gönderdiğimiz her silahla dünya savaşı tehlikesi artmakta” diyerek Ukrayna’ya silah gönderilmesini eleştirdi. Yeşiller Partili Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’u ‘Porselen dükkanına girmiş fil gibi davranmakla’ suçlayan Wagenknecht, “Bu Yeşiller’li tank çılgınları bizi temsil etmiyor” dedi. Almanya’nın Ukrayna’ya silah göndermesini isteyenleri anlamadığını belirten Wagenknecht, “Bugün ülkemizin politikacıları da Almanya’nın birleşmesini borçlu olduğumuz Mihail Gorbaçov’un Rusya’sını mahvetmek istiyor. Biz gerçekten de İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından vahşice öldürülen milyonlarca Rus’un torunlarına Alman tanklarıyla saldırılmasını istemiyoruz. Tabii Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de uzlaşmaya hazır olmalı ve Ukrayna, Rusya’nın mandası olmamalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Berlin barış için ayaklandı

‘BARIŞÇIL BİR ATMOSFERDİ’
1977 yılından beri yayınlanan kadın dergisi ‘Emma’nın kurucularından kadın hakları savunucusu Alice Schwarzer ise Rusya’nın vahşice saldırdığı Ukrayna’ya kendisini savunabilmesi için silah verilmesinin doğru olduğunu savundu. “Ama bir yıl sonra kaybedilen yaşamlar ve yerle bir olan kentler ışığında bu savaşın hedefi de orantılılığı da sorgulanmalı” dedi. Alice Schwarzer, gösterinin ardından yaptığı açıklamada ise “Çok memnun oldum. Barışçıl bir atmosferdi. Almanya’nın çeşitli kesiminden insanlar gelip katıldı gösteriye. Gösterinin bitiminde John Lennon’un ‘Imagine’ (Hayal et) şarkısı çalarken sahneye çıkıp dans etmek isterdim” dedi. Gösteri sırasında 1400’e yakın polis görev aldı. Genelde gösterinin olaysız geçtiği ancak aşırı sağcıların ve sağ popülistlerin katılımcılar arasında yer almasına tepki gösteren solcuların sözlü sataşmalarda bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Berlin barış için ayaklandı


Öte yandan, Alice Schwarzer ile Sahra Wagenknecht’in kısa bir süre önce Başbakan Olaf Scholz’a, savaşın, Ukrayna’ya silah gönderme yarışı yerine Rusya ile görüşme yaparak bitirilmesini içeren ‘Barış Manifestosu’na şimdiye kadar 640 binden fazla kişinin imza attığı açıklandı.

Berlin barış için ayaklandı

Berlin barış için ayaklandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!