Berlin 12 Şubat’ta sandığa gidecek

Güncelleme Tarihi:

Berlin 12 Şubat’ta sandığa gidecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2023 13:50

Berlin Anayasa Mahkemesi’nin Berlin’de seçimlerin tekrarlanması yönündeki kararı ve ardından Federal Anayasa Mahkemesi’nin seçimlerin yapılabileceğine dair ‘acil’ kararından sonra seçmen 12 Şubat’ta yeniden sandık başına hazırlanıyor. Almanya tarihinde ilk kez seçimler tamamen tekrarlanıyor.

Haberin Devamı

BERLİN’de 26 Eylül 2021’de Federal Meclis seçimlerine paralel olarak Eyalet Parlamentosu ve belediye seçimleri de gerçekleştirildi. Ancak seçimlerde yaşanan kaos ve usulsüzlükler gerekçesiyle itirazlar yapıldı. Berlin Anayasa Mahkemesi, geçen yıl sürpriz bir şekilde sadece hatalı seçim bölgelerinde değil, Eyalet Parlamentosu ve belediye seçimlerinin de tamamen tekrarlanması yönünde karar aldı. Berlin Senatosu kararı kabul ettiğini belirterek seçimlerin 12 Şubat 2023’te yapılmasını kararlaştırdı. Ancak aralarında SPD’li milletvekillerinin de bulunduğu 40’tan fazla davacı, Berlin Anayasa Mahkemesi’nin kasım ayında aldığı karara itiraz etti ve konuyu Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Federal Anayasa Mahkemesi ise ‘acil’ olarak aldığı kararla Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinin 12 Şubat’ta tekrarlanabileceğini belirtti. Bu kararla Almanya tarihinde ilk kez seçimler tamamen tekrarlanacak. 12 Şubat’ta yapılacak seçimler bir anlamda eyalet hükümetinin de kaderini belirleyecek. Son yapılan anketlerde Kai Wegner liderliğindeki CDU birinci parti olarak gözüküyor. Civey tarafından Tagesspiegel gazetesi ve Spiegel dergisi adına yapılan son ankete göre CDU yüzde 23, Yeşiller ve SPD yüzde 19, Sol Parti yüzde 12, AfD yüzde 11 ve FDP yüzde 7 oy alıyor. Ancak, bütün anketlerde ilk üçteki partiler arasında çok büyük oy farkı ortaya çıkmadı. Bu da seçimler sonrasında koalisyon ihtimallerini zora sokuyor. Anketlerde SPD ile eşit seviyede yer alan Yeşiller, CDU ile koalisyona sıcak bakmadığını açıkladı. Bu nedenle CDU’nun birinci parti gelmesi durumunda bile koalisyon hükümeti kuramama ihtimali var. Tekrarlanan seçimlerde oy kullanma oranının da yüzde 60’larda kalacağı tahmin ediliyor.

Berlin 12 Şubat’ta sandığa gidecek
TÜRKLER OY KULLANAMAYACAK
Berlin Eyalet Parlamentosu 5 yıllığına seçiliyor. Ancak yapılacak bu seçim tekrar seçim olduğu için 19’uncu yasama dönemi milletvekilleri 4 yıl görev yapacak ve bir sonraki seçimler 2026’da normal zamanında gerçekleştirilecek. Berlin’de yaklaşık 2.5 milyon seçmen bulunuyor. Partiler, tekrarlanacak seçimlerde aday listelerinde değişiklik yapamayacak ve bir önceki adaylarla seçime girecek. Eyalet parlamentosu seçimleri için 18 yaşını dolduran ve en az 3 aydır Berlin’de ikâmet eden Alman vatandaşları oy kullanabilirken, belediye seçimlerinde 16 yaş üstü Alman vatandaşları ve AB ülkesi vatandaşları oy verebilecek. Yerel seçimlerde uzun yıllardır Berlin’de yasayan ve süresiz ikâmet iznine sahip Türkler oy kullanamayacak. Bazı partiler yerel seçimlerde, yasal olarak bu ülkede bulunan ve 5 yıldır burada yaşayan yabancı ülke vatandaşlarına da oy hakkı istese de bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Seçimlerde yüzde 5 barajını aşan partiler eyalet parlamentosunda temsil edilme hakkı elde edecek. 78 aday, verilen birinci oylarla direkt olarak eyalet parlamentosuna seçilecek. Seçmenler, seçim pusulasındaki birinci oyla seçim bölgesindeki adayı, ikinci oyla ise istediği partiyi seçebilecek.

Haberin Devamı

BERLİNLİLERİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK SORUNLAR:
Konut sorunu: Berlin’in son zamanlarda çok sayıda göç alması ve gayrimenkule olan ilginin artması nedeniyle ödenebilir konut bulmak neredeyse imkânsız hale geldi.
Ulaşım ve alt yapı: Berlin caddelerinde ve yollarında bitmeyen tadilat ve alt yapı çalışmaları, şehir trafiğinde ciddi aksaklıklara neden oluyor.
Güvenlik: Bazı bölgelerde gündüz vakti uyuşturucu satışının önüne geçilememesi, özellikle Türkiye kökenli aileleri de tedirgin ediyor.
Eğitim: Okullarda öğretmen ve pedagojik rehber öğretmen açığı giderek büyüyor. Birçok çocuk mahallelerindeki okullarda yer bulamadıkları için başka okullara yerleştiriliyor. Bunun yanı sıra kreşlerde de yer bulma sorunu giderek büyüyor.
26 Eylül 2021’de yapılan seçimlerde SPD yüzde 21.4 oyla birinci parti olmuştu. SPD, yüzde 18.9 oy alan Yeşiller ve yüzde 14.1 oy alan Sol Parti ile üçlü koalisyon hükümeti kurdu. SPD’li Franziska Giffey ise Berlin eyaletinin ilk kadın başbakanı seçildi. 26 Eylül’de yapılan seçim sonuçlarına göre aktüel milletvekili dağılımı şöyle: SPD 36, Yeşiller 32, CDU 30, Sol Parti 24, AfD 13, FDP 12.

BAKMADAN GEÇME!